Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

1. akcija odstranjevanja tujerodnih invazivnih rastlin v Trzinu
09.06.2013

V četrtek, 30. maja, je v Trzinu potekala prva akcija odstranjevanja tujerodnih invazivnih rastlin v občini.

Akcijo so organizatorji nameravali izvesti že konec lanskega oktobra, pa so takrat neugodne vremenske razmere to preprečile. Vremenske razmere so bile tudi tokrat neugodne, saj je tako kot pretekle dni deževalo. A glavnih organizatorjev, Turističnega društva Kanja, Planinskega društva Onger, Strelskega društva in Občine, dež ni ustavil, saj so se odločili, da akcije ne bodo več prestavljali ter da jo bodo kljub dežju izpeljali.

Na zbirnem mestu pri zaklonišču se je ob 15. uri zbralo nekoliko manj kot 20 udeležencev. Med njimi so bili kar štirje naravovarstveniki iz kranjske enote zavoda za varstvo narave, člani trzinskih društev, dve občinski svetnici in seveda župan občine.

Oboroženi z ustreznim orodjem so se napotili proti Frnihovemu bajerju. Ob poti so pulili zlato rozgo, žlezavo nedotiko in enoletno suholetnico. Odlagali so jih v vreče, ki so jih praznili na pripravljeno odlagališče na deponiji. Ob deponiji so si ogledali rastišče amorfe, ki pa je bil za njih prevelik zalogaj. Odločili so se, da bodo za odstranitev amorfe raje določili vojake iz vojašnice v Bohinjski Beli, ki so jim ponudili pomoč v sredini tega meseca.

Tako kot dež so bili vztrajni tudi udeleženci. Poiskali so prvo najbližjo lokacijo rastišča japonskega dresnika, ki so ga našli ob poti nasproti Frnihtovega bajerja. S krampi in rovnicami so ga izkopali in nato odvlekli do deponije, pri tem pa iznašli dokaj inovativen način za transportiranje, saj avtomobilske prikolice niso imeli.

Po opravljenem delu je sledila malica, ki jo je pripravila Jožica. Prijetno utrujeni, predvsem pa ponosni na velik kup odstranjenih invazivk, so se razšli ob približno pol šesti uri.

S tovrstnimi akcijami bodo v Trzinu še nadaljevali.

Vika Kreča (Občina Trzin)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.