Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

2. februar – Svetovni dan mokrišč
02.02.2005

 
 
   
V Sloveniji vsako leto obeležujemo 2. februar, svetovni dan mokrišč. Na ta dan je bila leta 1971 v iranskem mestu Ramsar sprejeta Konvencija o mednarodno pomembnih mokriščih, imenovana tudi Ramsarska konvencija. Stalni odbor Ramsarske konvencije je za letošnji svetovni dan mokrišč izbral geslo: "Raznovrstnost mokrišč je naše bogastvo – ohranimo ga!".

Mokrišče je pojem, ki označuje različna življenjska okolja, katerim je skupno, da so bolj ali manj povezana z vodo. Med mokrišča sodijo območja tekočih in stoječih voda na kopnem in v obalnem morju, s slano ali sladko vodo, na površju ali pod zemljo, presihajočega ali stalnega značaja, naravnega ali umetnega nastanka. Mokriščem pa je skupno tudi dejstvo, da je njihov obstoj ogrožen. človek pogosto ne upošteva njihove vloge kot naravnih zadrževalnikov voda, sposobnosti čiščenja voda, posebnih življenjskih okolij in drugih funkcij. Zasipavanje mokrišč, onesnaževanje z odlaganjem odpadkov, pozidave, spreminjanje v obdelovalne površine,...so le nekateri od človekovih posegov, ki uničujejo njihov pester svet.

Več informacij o dogajanjih ob svetovnem dnevu mokrišč si lahko ogledate na spletni strani ministrstva za okolje in prostor - ne pozabite pa pogledati tudi na stran Ramsarske konvencije.

Zakaj Trzince mokrišča tako zanimajo?

V preteklosti so bila mokrišča neločljivi del tega kraja. Z izsuševanjem le-teh, z namenom ekstenzivne pozidave (doseljevanja) je kraj izgubljal dušo - proces pa se seveda samo še nadaljuje.
Morda je mednarodni dan mokrišč pravi trenutek za razmišljanje, kako občina skrbi za varovanje narave. Zakaj se nikoli jasno ne zoperstavi "investitorjem", ki so že večkrat "stegovali kremplje" proti "našemu" bajerju. Zakaj v pogovore o varovanju narave v občini nismo bili vključeni člani PD Onger Trzin - čeprav smo za to še kako poklicani.

Najbolj žalostno je dejstvo, da sedaj o varovanju narave v Trzinu odločajo tudi ljudje, ki jih v tej (naravovarstveni) vlogi še niste videli ...

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.