Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Očistimo Slovenijo v enem dnevu
07.03.2010

Iz pisma, ki so ga podpisali predsednik PZS Franc Ekar, načelnica KVGN UO PZS Rozalija Skobe in koordinator pri PPZS Rudolf E. Skobe:

 
 
   
V vseslovensko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki bo potekala 17. aprila 2010 so se kot partnerji priključile številne nevladne organizacije (gasilci, lovci, ribiči, taborniki, skavti, jamarji, potapljači, RK Slovenije in drugi), med njimi tudi Planinska zveza Slovenije, kot tudi državne institucije oz. organi (slovenska vojska, policija, Uprava RS za začito in reševanje, Zavod za gozdove Slovenije in drugi).

Da bi akcija potekala uspešno, je potrebno predhodno registrirati, popisati, fotografirati in oceniti vsa divja odlagališča po Sloveniji. Ta akcija, z namenom neposrednega popisa lokacij, na odprtem terenu že uspešno poteka na osnovi natančnih letalskih posnetkov, težava pa je na območjih, ki jih ti posnetki ne razkrivajo (gosti gozdovi, površine v zaraščanju, robne površine gozdov, rečni bregovi itd.) in bo zato potrebno neposredno iskanje.

Da bi bil digitalni register vseh divjih odlagališč po Sloveniji, ki ga lahko že vidimo, če kliknemo na karto pri http://www.ocistimo.si/, čim bolj popoln, bosta posebni akciji iskanja in popisovanja oz. dokumenja še neznanih ali na terenu še nepopisanih lokacij stekli v soboto 13. in 20. marca 2010, to pa bo priložnost in hkrati naša zaveza, da se v to evidentiranje popisovanje vključijo tudi strokovni kadri Planinske zveze Slovenije iz vseh naših planinskih društev, predvsem markacisti PZS, vodniki PZS, vodniki turnega kolesarstva, vaditelji orientacije in varuhi gorske narave, skratka vsi, ki so vešči gibanja po terenu, uporabe kart in tehničnih pripomočkov za orientacijo, predvsem pa GPS naprav.

Da bo akcija popisovanja stekla organizirano, bodo v petek 5. marca 2010 ob 17. uri na vseh 13- tih Izpostavah Uprave RS za zaščito in reševanje po Sloveniji sklicani posebni sestanki s predstavniki vseh partnerskih nevladnih organizacij (na pokrajinski ravni), kot tudi že omenjenih državnih institucij, v torek 9. marca 2010 ob 17. uri pa še na občinski ravni v vseh občinah po Sloveniji!

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.