Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Predavanje Življenje Charlesa Darwina (Trzin)
13.10.2009

Naravovarstveni odsek PD Onger Trzin vas vabi na predavanje dr. Draga Kostevca ŽIVLJENJE CHARLESA DARWINA, ki bo v četrtek, 5. novembra 2009, ob 19. uri, v dvorani Marjance Ručigaj v Trzinu.

Ob 200. obletnici rojstva Charlesa Darwina in 150. obletnici izida njegove knjige O nastanku vrst z naravnim izborom se bomo poklonili spominu na enega največjih znanstvenikov vseh časov.
Ogledali si bomo njegovo življenjsko pot, ki je bila tesno povezana z njegovim delom. Predavanje, ilustrirano s slikami, anekdotami in citati, bo poskusilo popraviti nekatere zakoreninjene stereotipe o Charlesu Darwinu.

Na tem prvem predavanju si bomo ogledali njegovo življenjsko pot. Poskušali ga bomo spoznati predvsem kot človeka, čeprav se tudi njegovemu delu ne bomo mogli izogniti. Po predavanju se bomo na željo udeležencev tudi pogovarjali o Darwinu in evoluciji.

Predavatelj, naš sokrajan, Drago Kostevc je občudovalec Charlesa Darwina in njegovega dela. Prepričan je, da ljudje v splošnem oboje premalo in včasih tudi napačno poznajo, in da se lahko iz njegovega dela še vedno naučimo veliko pomembnih resnic.

Vljudno vabljeni!


Pot ladje Beagle


Kapitan ladje Beagle Robert FitzRoy (po njem se imenuje najvišji vrh v Patagoniji Fitz Roy (3375 m), ki ga domačini sicer imenujejo El Chaltén) je Darwinu na čast ob njegovem 25. rojstnem dnevu najvišjo goro Ognjene zemlje (Tierra del Fuego) imenoval Mount Darwin (2488 m).
Na goro so se prvič povzpeli šele leta 1961 legendarni Eric Shipton s soplezalci E. Garcia, F. Vivanco and C. Marangunic.
Vir:
http://www.victory-cruises.com/mt_darwin.html

*****

Ker smo ravno v 'Darwinovem letu', bo naslednje predavanje v sklopu predavanj o Charlesu Darwinu predstavilo Darwinovo (r)evolucijo, njene korenine in njeni zapuščini. O datumu predavanja vas bomo obvestili v naslednjih dneh.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.