Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Umiranje Dvojnega jezera v TNP!
30.08.2009

Ker morda kdo od obiskovalcev naše spletne strani vendarle še ne ve, kakšno žalostno podobo lahko letos vidi na Dvojnem jezeru ob Koči pri Triglavskih jezerih (PD Ljubljana Matica) smo se odločili, da tudi mi objavimo naslednji prispevek.

Konec julija je znani fotograf in gorski vodnik Stane Klemenc posredoval medijem šokantne fotografije Dvojnega jezera v dolini Triglavskih jezer. Takole je zapisal:

Ob zadnjem obisku Triglavskih jezer sem bil šokiran nad žalostnim stanjem Dvojnega Jezera. Alge so se razširile po obeh jezerih, rob je okoli celotnega jezera močno algast. Vse naokoli zaudarja – smrdi po gnilih algah.
Vsem je jasno, da je razlog onesnaženja oziroma sedanje razširjenosti alg Koča pri Triglavskih jezerih. če ne bomo takoj odstranili razloga za sedanje stanje bo prišlo do onesnaženja črnega Jezera in nato Bohinjskega. Onesnažena bo vsa pitna voda v Bohinju ...

Stane nadalje opozarja, da za ta problem (osnaževanje bližnje planinske koče ter naselitev rib v Dvojno jezero) dobro vedo skoraj vse pristojne institucije - nihče pa nič ne ukrene.
Na problem je pred leti javno opozarjal že g. Tone Brancelj, pa žal takratno stanje ni bilo popravljeno, ukrenilo se ni nič in stanje je sedaj doseglo že kritično točko. Stroka ve, kaj je potrebno storiti ...

Nekaj branja na to temo:

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.