Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Žerjavčki so letos lepo cveteli (10.4.2009)
19.04.2009

Žerjavčki, ki jih drugi poznajo tudi kot močvirske tulipane ali logarnice, so letos na preostalih rastiščih, ki so še v naši občini, lepo cveteli, in lahko rečemo, da so bili tudi precej dobro obiskani. Prvi »uradni« obisk smo pripravili planinci.

V petek, 10. aprila, se nas je kar 35, od tega kar 21 otrok, povrhu pa sta bila v našem spremstvu še dva psa, odpravilo na ogled rožic, ki stilizirane krasijo trzinski grb. čeprav smo pravo cvetenje malo zamujali, verjetno je bilo temu krivo precej toplo vreme, smo bili udeleženci z izletom v močvare zadovoljni, saj je marsikdo prvič videl, za kakšne rože gre in tudi kako so včasih izgledali travniki v okolici Trzina. Imeli smo tudi srečo, da smo med kar številnimi žerjavčki našli nekaj tudi takih, ki so imeli po dva cvetova, dva od žerjavčkov pa sta bila bela. Taki so bili tudi takrat, ko so bili žerjavčki še doma tam, kjer je zdaj novo naselje Trzin in kjer so zdaj polja kmetijskega kombinata Pšata; posebna dragocenost, ki smo jih otroci z velikim veseljem iskali. Večina starejših udeležencev izleta je imela s sabo tudi fotoaparate ali pa so žerjavčke slikali z mobilnimi telefoni, tako da smo rožice mirne duše prepustili njihovemu cvetenju, domov pa smo odnesli prijetne spomine na cvetice, ki bi rade še cvetele v sozvočju s človekom. Ali jim bo to uspelo, bo odvisno predvsem od nas.

Kasneje pa smo rastišče žerjavčkov obiskali kar z dvema televizijskima ekipama in skupino otrok iz trzinskega vrtca. (MŠ)


Od ideje o izletu do izvedbe je minilo komaj dobrih 24 ur - in nabrala se je kar velika množica ...


... otrok in odraslih, ki je odšla pod Mirovim vodstvom na obisk k žerjavčkom.


Fotolov je bil nadvse uspešen!

Močvirski tulipan
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Močvirski tulipan ali močvirska logarica - v Trzinu znana kot 'žerjavček' (znanstveno ime Fritillaria meleagris) je rastlina iz družine lilijevk, ki raste v Evropi. Prepoznamo jo po cvetovih s šestimi venčnimi listi v obliki zvona, obrnjenih navzdol in obarvanih v značilnem škrlatno-rečem vzorcu šahovnice. Posamezni primerki lahko imajo tudi bele cvetove. Listi so dolgi in ozki, nameščeni premenjalno okoli stebla.
Močvirski tulipani rastejo le na zelo vlažnih rastiščih, največkrat v močvirnih predelih, vlažnih travnikih in drugih vlažnih mestih po vsej celini, od zahodne Evrope do Kavkaza. Cvetijo konec marca in v začetku aprila. Zaradi svoje vezanosti na vlažna rastišča je vrsta predvsem v zahodni Evropi ogrožena, saj prihaja do izgube habitatov zaradi izsuševanja in obdelovanja močvirij. V nekaterih državah je že zelo redka. V Sloveniji raste močvirski tulipan le še na Ljubljanskem barju, v Krakovskem gozdu in na severovzhodu države. Vrsta je v Sloveniji zaščitena po Uredbi o zavarovanih prosto živečih rastlinskih vrstah in kot prizadeta vrsta uvrščena v Rdeči seznam praprotnic in semenk.[Uradni list Republike Slovenije (2002). št. 82, torek 24. september 2002] Kljub temu jo ogrožajo ljudje tudi z nabiranjem za šopke.
Vrstno ime rastline izhaja iz vrstnega imena pegatke (Numida meleagris), saj je vzorec obarvanosti podoben vzorcu na bokih te ptice. Močvirski tulipan je strupen zaradi alkaloidov, ki jih vsebuje, zato ima v angleško govorečih območjih mnogo imen, ki nakazujejo smrt - Deathbell (mrtvaški zvonec), Madam Ugly (gospa grda), Widow's Veil (vdovina tančica), Sullen Lady (čemerna dama) ipd. [glej: Checkered Lily]
Nasprotno je na Hrvaškem, kjer je močvirski tulipan znan pod imenom kockavica, njegov vzorec pa nacionalni simbol Hrvaške. [Gordana Petrovčić: »Ugrožena kockavica, nacionalni simbol Hrvatske«. Vjesnik on-line, 20.5.2006]
Podobna vrsta je gorska logarica (Fritillaria orientalis), ki pa ima bolj rjavkast cvet, drugače nameščene liste in raste na izrazito suhih rastiščih.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.