Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Odsek za varstvo narave Natisni stran
 

Strokovne podlage za Krajinski park Dobeno (anketa)
02.08.2008

Potrudite se in pomagajte študentki Anji!

Predlagan Krajinski park Dobeno je bil opredeljen kot obvezno republiško izhodišče v državnem planu iz leta 1999 in do danes se v zvezi z ustanovitvijo parka ni nič spremenilo. Park obsega območje Rašiškega osamelca. Tako vključuje Rašico, Dobeno in Gobavico ter sega na območje štirih občin (Ljubljana, Trzin, Mengeš in Vodice).

Predlagano območje parka je varovano z več varstvenimi statusi. Določene so naravne vrednote (predvsem jame in brezna), območja Nature 2000 in ekološko pomembno območje. Hkrati je znotraj predlaganega parka varovanih tudi več objektov in območij kulturne dediščine. Z ustanovitvijo Krajinskega parka Dobeno bi bili s pravnim aktom zavarovanja določeni varstveni režimi oziroma pravila obnašanja ter konkretne prepovedi in dovoljeni posegi v območje. Hkrati pa je namen krajinskega parka predvsem prepletanje varovanja narave, gospodarske izrabe pokrajine in možnosti rekreacije v neokrnjeni naravi.

Kot študentka geografije na Filozofski fakulteti pišem diplomsko nalogo »Strokovne podlage za Krajinski park Dobeno«, s katero želim opredeliti značilnosti območja predlaganega parka, utemeljiti razloge za razglasitev parka in ugotoviti njegov vpliv na prihodnji razvoj območja. Pri tem mi bodo v veliko pomoč tudi rezultati ankete (ANKETA, doc, 109 kB), ki bo pokazala, kakšna je Vaša percepcija o predlaganem parku, kako dobro poznate predlog zavarovanja območja, kaj so po Vašem mnenju razlogi za zavarovanje tega območja in kateri problemi se pojavljajo. Zato Vas vabim, da si vzamete 3 minute časa, izpolnite priloženo anketo in jo pošljete na elektronski naslov: anja.frisek@gmail.com. V primeru kakršnegakoli vprašanja sem prav tako dosegljiva na tem naslovu. Hvala!

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.