Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

TV: Sedem let v Tibetu (16.9.2006)
16.09.2006

 
  Heinrich Harrer in Dalai Lama v Gradcu, 15. 10. 2002.
   
Običajno se izogibamo reklamam, ki bi vas vabile pred TV ekrane. A tokrat se splača. Tiste, ki namreč še niste videli ameriškega filma Sedem let v Tibetu (Seven Years in Tibet) opozarjamo, da bo na sporedu v soboto, 16. septembra ob 23.40 na POP TV.

Film je posnet po resnični zgodbi avstrijskega alpinista Heinricha Harrerja, ki ga v filmu upodablja znani filmski igralec Brad Pitt. Harrer se je leta 1939 s kolegom Petrom Aufschnaiterjem in skupino nemških alpinistov odpravil v Himalajo, da bi splezal na enega najvišjih vrhov sveta, Nanga Parbat. Odprava se srečuje z velikimi težavami. Zaradi plazov in poškodb jim ne uspe osvojiti vrha.

Medtem se začne 2. svetovna vojna, zato jih angleški vojaki aretirajo in jih kot vojne ujetnike zaprejo v indijske zapore. Po številnih neuspešnih poskusih pobega Harrerju in Aufschnaiterju končno uspe pobegniti.

 
 
   
Dve leti traja, da prideta v Tibet, kjer naposled najdeta mir ter spoznata enajstletnega dalajlamo. Še posebej Harrer se s tibetanskim duhovnim vodjo zelo zbliža. Z njim preživi ogromno časa, postane njegov učitelj in mu pripoveduje o življenju zunaj tibetanskih meja. Harrer v Tibetu preživi kar sedem let in je v tem času priča tudi tibetansko-kitajskemu političnemu konfliktu.

Heinrich Harrer je umrl letos, 7. januarja v svojem 94. letu starosti, najbolj pa je ostal v spominu kot član naveze, ki je prva preplezala severno steno Eigerja.

Film, ki si ga kitajski veleposlanik zagotovo ne bo ogledal – oglejte si ga vsaj vi!

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.