Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Prednaročilo knjige IVERÍ Z GRINTOVCEV
06.05.2006

 
 
   
Junija 2006 bo pri Planinski založbi izšla knjiga IVERÍ Z GRINTOVCEV, ki je posvečena spominu na nekdanje dni in ljudi v naših gorah, prav tako pa tudi spominu na 27. aprila letos preminulega avtorja Vlasta Kopača, ki jo je z velikim veseljem pripravljal do zadnjega dne, Avtor je bil inženir arhitekt, ugleden javni in kulturni delavec, alpinist in gorski reševalec ter častni predsednik Planinske zveze Slovenije.

V knjigi nam Vlasto Kopač s svojo radoživostjo pripoveduje o nekdanjih časih in ljudeh v naših gorah na južnem delu Kamniško-Savinjskih Alp. Vsebina je zaokrožena v navidez preproste zgodbe o ljudeh in dogodkih. Pripovedi ves čas zrcalijo prvobitnost, vmes pa zažarijo posamezne posebnosti, povedane preprosto in mimogrede. Zavemo se, da gre za nekaj starodavnega in dragocenega, kar je avtorjeva beseda otela pozabi.

Vse zgodbe, ki so bile objavljene v Planinskem vestniku od leta 1940 in drugod, je temeljito dopolnil ali celo napisal nanovo. Knjigo prepletajo njegove številne izredne perorisbe, ki doslej še niso bile objavljene v njegovi samostojni knjigi. Sedaj je vsaj del njegovega obsežnega dela pred nami.

Kot priznan oblikovalec je knjigo, ki ima 240 strani, tudi sam skrbno oblikoval in jo opremil s kar 221 različnimi ilustracijami. V njej je 21 njegovih inicialk, 70 njegovih vinjet in 36 risb ter 81 fotografij in 4 barvne priloge. Knjigo je uredil France Malešič, izšla pa bo kot šesta v zbirki Med gorskimi reševalci.

Vsebina: Obledele podobe iz Grintovcev – Pomenki na poseki – Severna stena Turske gore v snegu – Zavetišče pod Skuto – Kako smo po vojni začeli znova – Iglu na Malih podéh – Nekaj etnografskega drobiža iz Kamniških Alp – Velikoplaninska pastirska bajta in nekaj njenih značilnosti – Kapela Marije Snežne na Veliki planini – Pastirska torila z Velike planine – Andrejkova Manca z Velike planine – Gorski vodnik in reševalec France Erjavšek – V spomin Karlu Tarterju – Alpinist in gorski reševalec Pavle Kemperle – V steni Kogla zapisan spomin – Na ogledih v Štruci – Iz Kokre čez Kočno v Konec – Iz preteklosti Velike planine – Kati in Zefa z Dovje ravni – Krajevna imena na prisojni strani Grintovcev – Manj znani izrazi in besede

Knjigo Vlasta Kopača IVERÍ Z GRINTOVCEV je mogoče naročiti po prednaročniški ceni 3500 SIT (po izidu bo cena 4400 SIT) na naslov Planinska zveza Slovenije, Dvoržakova 9, 1000 Ljubljana, po elektronski pošti – Telefonska naročila: (01) 434 56 84, (01) 434 56 80, fax (01) 434 56 91.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.