Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Planinski vestnik, revija za ljubitelje gora
28.01.2006

 
 
   
Planinski vestnik
(kratica PV) velja za najstarejšo slovensko revijo in najstarejše planinsko glasilo na svetu, ki izhaja redno vsak mesec. Prva številka glasila je namreč izšla že pred več kot 110 leti: davnega 8. februarja 1895.

Planinski vestnik je začel izhajati kot glasilo komaj dve leti starega Slovenskega planinskega društva (SPD), danes pa je glasilo Planinske zveze Slovenije.

V vseh obdobjih je bil ogledalo ne samo dela planinske organizacije, pač pa tudi gorniške kulture, splošnih razmer in doživljanja gora Slovencev.

Na nek način smo s Planinskim vestnikom povezani tudi Trzinci. 30 let ga je urejal prof. Tine Orel, po katerem se imenuje trzinska knjižnica, v njegov spomin je v planinski hišici odprta stalna razstava o njegovem življenju. Od konca leta 2001 pa je tehnični urednik PV Emil Pevec, sedanji predsednik PD Onger Trzin.

Kakšno vsebino prinaša PV?

 
 
   
Revija je raznovrstna, saj v njej najdete informacije o najpomembnejših dogajanjih v planinstvu, od organizacijskih, društvenih in gospodarskih pa do športnih, odpravarskih in drugih.

Tu so predlogi za izlete in alpinistične vzpone, strokovni članki iz zgodovine planinstva in geografije gorstev. Ne moremo mimo planinskih in alpinističnih potopisov.

V PV občasno najdete tudi članke o naravi in varstvu le-te, leposlovne prispevke, pesmi in slovstvene ocene, pa tudi nasvete o opremi, varni hoji in plezanju. PV prinaša tudi ideje za obiske tujih gora v soseščini in po svetu, trekinge, turno smučanje.

Skratka, PV je namenjen vsem, ki se aktivno in odgovorno udejstvujejo v naravi in gorskem svetu.

Vabimo vas, da v letu 2006 postanete naročnica/naročnik PLANINSKEGA VESTNIKA, najstarejše slovenske revije, revije za ljubitelje gora!

 
 
   
Naročite ga lahko po e-pošti: pv@pzs.si ali z naročilnico, ki je priložena PV.

Letna naročnina je 7.500 SIT (55 EVR za tujino). posamezen izvod v prosti prodaji 750 SIT. članarina PZS za A člane kategorije planinske organizacije bo vključevala naročnino tudi v letu 2006.

Planinski vestnik lahko kupite tudi v vseh večjih kioskih, v Konzorciju Mladinske knjige na Slovenski cesti 29, v pisarni PD Ljubljana-Matica na Miklošičevi cesti 17 v Ljubljani in na sedežu Planinske zveze Slovenije, Dvoržakova 9 v Ljubljani.

Kratek ogled vsebine je mogoč na spletni strani Planinskega vestnika.

Planinski vestnik bo z letom 2006 dobil "novo obleko": debelejše platnice, broširano vezavo - tako bo postal bolj primerljiv s podobnimi revijami, ki izhajajo v tujini. Upamo, da bodo vizualni prenovi sledili tudi vse bolj kvalitetni članki.

Uredništvo Planinskega vestnika:

 
 
   
Vladimir Habjan (odgovorni urednik), Andrej Stritar (namestnik odgovornega urednika), Marjan Bradeško, Marjeta Keršič - Svetel, Andrej Mašera, Slavica Tovšak, Mateja Pate, Emil Pevec (tehnični urednik), Tone Škarja

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.