Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Planinska založba: Izdelek tedna - vodnik Dolina Soče - Bovško
20.01.2018

Planinska založba obvešča: V tednu od 18. do 25. januarja 2018 smo za vas pripravili naslednji Izdelek tedna: planinski vodnik Dolina Soče - Bovško. V času tega tedna lahko izdelek kupite s 25-odstotnim popustom.

Zbrani izleti in ture za vsakogar; dolinski sprehodi, nezahtevni vzponi na sredogorske vrhove, zahtevne in zelo zahtevne poti na dvotisočake. Bovec, mestece z nekaj več kot tisoč petsto prebivalci se naslanja na južno pobočje Rombona ob severnem robu Bovške kotline. Obnovljen glavni trg je središče, iz katerega se odpravimo iskat tišino v gore ali k Soči, smaragdni reki, in uživamo v miru ter neokrnjeni naravi, ki je še vedno pečat te pokrajine. Bovec je mesto mnogih športnih dejavnosti, dolina Soče pa vodilni ponudnik športov v naravi v Sloveniji. Lahko se sprehajamo po dolini, se odpravimo na planinske izlete in ture vseh zahtevnosti, izbiramo med različnimi vodnimi športi, plezamo v stenah in plezališčih, tečemo, kolesarimo, se dvignemo v nebo z bližnjega letališča, skočimo ali jadramo s padalom, smučamo na Kaninu ali pa se odpravimo na turno smuko.

Bovško obdajajo visoke gore kraškega Kanina na severu, na severovzhodu kotlino straži Svinjak, na vzhodu Javoršček, na jugu pa greben Polovnika. Bovško je večinoma gozdnata pokrajina, a pašniki, senožeti in travniki z značilnimi domačijami ji dajejo prepoznaven pečat. Kljub legi sredi gorate pokrajine je podnebje milejše, saj visoke gore na severu preprečujejo vdor mrzlega zraka pozimi, reka Soča pa kotlino povezuje z bližnjimi toplejšimi primorskimi kraji. Poletja v dolini so zato topla, zime pa mile.

Poleg podnebja je na Bovškem doma tudi samosvoj in edinstven govor, ki se značilno loči od drugih primorskih narečij in je eden najprepoznavnejših delov kulturne dediščine. Dolina je že od nekdaj stičišče romanskega, germanskega in slovanskega kulturnega prostora. Dokazi o prvi poselitvi območja segajo v bronasto dobo. Izkopanine na griču Ravelnik dokazujejo, da je bilo območje naseljeno že v halštatski dobi (9. do 6. stoletje pr. n. št.), veja Jantarne (trgovske) ceste v rimskem času, pa je bila pomembna za nastanek Bovca, ki je v 19. stoletju pridobilo tržne pravice, od leta 1951 pa ga poznamo kot mesto.

Bovška kotlina premore tudi številne naravne znamenitosti: Loška stena s številnimi slapovi, tolmuni in grapami, slap in korita Nemčije v Možnici, korita Kluže reke Koritnice, slap v Suhem potoku v Zadnji Trenti, izvir Soče v Trenti, korita Mlinarice, Mala in Velika korita Soče, slap Boka ... V Trenti je tudi Alpski botanični vrt Juliana. Kulturni spomeniki pričajo o krutih posledicah prve svetovne vojne (pohodniška pot Pot miru po soški fronti v Zgornjem Posočju), vojaška pokopališča in ostaline ...), stalne in občasne razstave v Stergulčevi hiši v središči Bovca, cerkve in kapelice ter značilno bovško stavbarstvo pa nam pripovedujejo o trdem življenju bovških ljudi.

Avtorji opisov so priznani pisci Gorazd Gorišek, Janko Humar, Andrej Mašera, Irena Mušič Habjan, Mojca Stritar Kučuk, Andraž Poljanec in Bor Šumrada, vodnik je uredila Irena Mušič Habjan.

CENA: V času od 18. do 25. januarja 2018 lahko planinski vodnik Dolina Soče - Bovško kupite po akcijski ceni s 25-odstotnim popustom: 11,18 €* (redna cena: 14,90 €).
*DDV je obračunan v ceni. Stroške poštnine plača naročnik.

Informacije in naročila:

planinska_zalozba_modra_stevilka

logo_planinska_zalozba

baner_spletna_trgovina_186x130

znak_spm_bela

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.