Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Film V kraljestvu Zlatoroga (1931) na TV
05.06.2005

V nedeljo, 5.6.05 ob 20.00 si lahko na TVS 2 (ponovitev v ponedeljek, 6.6.05 ob 14.05 na TVS2) ogledate prvi Slovenski igrani film V kraljestvu Zlatoroga (1931).

Ker gre obenem tudi za prvi »planinski« film pri nas, vas vljudno vabimo k ogledu.

Letos, ko praznujemo stoletnico slovenskega filma, so Filmski sklad RS, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in Slovenska kinoteka pripravili vrsto prireditev, ki bodo obeležile visok jubilej. V nedeljo zvečer bo osrednja Slavnostna akademija, povezana tudi z začetkom 61. kongresa mednarodne zveze filmskih arhivov in kinotek FIAF v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Avtor scenarija in režiser akademije Slavko Hren je v središče svečanosti postavil film sam. Poleg premierne predstavitve desetminutnega kratkega filma "Življenje za film" - poklon ustanovitelju Slovenske kinoteke Silvanu Furlanu (1953-2005), bodo na prireditvi zavrteli tri prenovljene najstarejše slovenske filme: "Odhod od maše v Ljutomeru", "Sejem v Ljutomeru" in "Na domačem vrtu" Karola Grossmanna iz let 1905 in 1906. Filmi so bili prav letos digitalno restavrirani v tujini. Z živo glasbeno spremljavo jih bo na odru Gallusove dvorane obogatil hišni pianist Slovenske kinoteke in skladatelj Andrej Goričar. Prav on je tudi avtor partiture za osrednji del svečanosti - svetovne premiere žive glasbene spremljave prvega slovenskega celovečernega filma "V kraljestvu Zlatoroga" režiserja Janka Ravnika iz leta 1931 v izvedbi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom gosta iz Nemčije - Helmuta Imiga.

 
  prizor iz filma
   
V KRALJESTVU ZLATOROGA (1931): scenarist Juš Kozak, režiser in direktor fotografije Janko Ravnik, igrajo Joža čop (Roban), Miha Potočnik (Klemen), Franica Sodja (Liza), produkcija - Turistovski klub Skala, Ljubljana.

Gre za dokumentarno-igrani gorski film, ki gradi na elementih domačijskega filma, takrat popularnega žanra v srednji Evropi. Zgodba je enostavna - ljubljanski študent, jeseniški železar in kmet se dogovorijo za izlet v "kraljestvo Zlatoroga", oziroma na slovensko "sveto goro" Triglav. Med potjo se ustavijo pri koscih, gozdnih delavcih in gozdnem čuvaju. Zvečer postavijo šotor, naslednji dan obiščejo planšarje in prenočijo pri lepi pastirici. Tretji dan se povzpnejo na Triglav in se prek Bohinja vrnejo na Bled, kjer se razidejo.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.