Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Alpinistični filmi v Cankarjevem domu
23.03.2005

Že pred časom smo vas opozorili na festival - če ima kdo čas ...

 
 
   
Tekmovalni del 7. mednarodnega festivala dokumentarnega filma (16.-23.3.2005) – Cankarjev dom

ALPINISTIčNI IN AVANTURISTIčNI FILMI

Vsakoletni pregled nove produkcije gorniškega, alpinističnega in avanturističnega filma

Selektorica: Neva Mužič. Vsi izbrani filmi so najnovejše produkcije, številni med njimi so nagrajeni na pomembnih festivalih gorniškega filma. V kategoriji alpinističnih, gorniških in avanturističnih filmov strokovna žirija podeljuje nagrado za najboljšo režijo. Letos jo bomo razglasili na sklepni prireditvi 23. marca. Lani je nagrado dobil režiser Alberto Iòurrategi za film Tvoja Himalaja.

URNIK FILMOV (Cankarjev dom, Kosovelova dvorana)

Torek, 22. 3. 2005 (ob 18.00)

Ženske na K2, ZDA, 47 min.

V vsej zgodovini alpinizma se je na vrh K2 povzpelo le pet žensk. Film govori o njih in Araceli Segarri, španski alpinistki, ki je to poskušala leta 2002.

Poklic: gorski vodnik (Na rezilu britve), Švica, 26 min.
Dokumentarni film o tem, kako težko in zahtevno je usposabljanje za gorskega vodnika oziroma reševalca.

Smučanje s padali po Grenlandiji, VB, 14 min.
Grenlandija je zagotovo ena najbolj privlačnih in hkrati nevarnih pokrajin za ekstremne smučarje in deskarje. Znani plezalec in deskar John Chris se je odpravil tja v družbi svetovnih prvakov v smučanju in deskanju, kot so Chris Figenshau, Jim Zellers in Kasha Rigby. Skupaj so se prvič v zgodovini lotili ledenika Karale.

Socialmente Inutile, Italija, 15 min.
Prikaz popolnega zlitja s skalo in z naravo, ki ga je dosegel italijanski alpinist velikega kova Simone Pedeferri, ko je ponovil eno najtežjih smeri v steni Pesgunfi, v Val Masinu, z imenom »Socialmente inutile«.

Navpične vibracije, Nemčija, 21 min.
Tri epizode, v katerih spoznamo, kako nevarno je ne le plezanje, ampak tudi delo snemalca, ko spremlja plezalce pri njihovih vzponih na Cerro Torre v Patagoniji in na El Capitan v Yosemitihu.

Sreda, 23. 3. 2005 (ob 20.30)

Podelitev nagrade za najboljšo režijo

Led, plastika, moč, … (Moč plastičnega slapu ali dolga pot do tekmovanja), Avstrija, 23 min.
Gre za novo dimenzijo lednega plezanja. Harald Berger iz Salzburga, svetovni prvak, se pripravlja za prihodnje prvenstvo v ruskem Kirovu. Najprej na umetni steni, potem Pitztalu in še kje.

Trans v Dolomitih, Francija, 7 min.
Tri Cime v Dolomitih so postale raj za plezalce, ki se z vrha raje vržejo v globino, kot da bi se vračali po običajni poti. V filmu bomo videli vzpon po smeri Hasse-Brandler, nato pa spust s posebnimi padali, ki jih uporabljajo skakalci BASE.

Musashi, Kanada, 13 min.
Film prikazuje, kako sta Will Gadd in Ben Firth, dva med največjimi mojstri dry toolinga – plezanje po neledeni steni s plezalno opremo za led. Prvič sta uspela preplezati eno najtežjih kombinacij plezanja v skali in ledu, ko sta se lotila ledene jame v kanadskih gorah, in tako premaknila meje mogočega.

Generacija L – David Lama, Nemčija, 26 min.
David Lama, sin Avstrijke in nepalskega Šerpe, je že pri trinajstih letih pravi virtuoz v prostem plezanju. Kljub svojemu velikemu talentu, ki ga je že pri sedmih letih odkril Peter Habeler, njegov poznejši trener, je ostal skromen fant, ki rad pleza s sovrstniki.

5 elementov, Avstrija, 45 min.
V filmu spremljamo surfarja Thomasa Miklautscha in šest njegovih podvigov, ki so mu uspeli v sedmih letih. Predmet razmisleka je pet elementov: avantura, narava, kultura, umetnost in šport. Gre za vznemirljivo duhovno in fizično potovanje v najodročnejše kraje Aljaske, čila, Brazilije, Argentine in Mehike.

Na spletni strani festivala je omenjen še film Tekma
Pod eno največjih dolomitskih sten Sello sta se po naključju srečala Stefan Glowacz, eden največjih mojstrov prostega plezanja, in Rob Whittal, vsestranski športnik in dvakratni svetovni prvak v jadralnem padalstvu. Spustila sta se v dirko, kdo bo prvi na vrhu. Ne brez humorja.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.