Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Program popotovanj KGP 2005
05.01.2005

OKVIRNI PROGRAM POPOTOVANJ IN IZLETOV KOMISIJE ZA GORSKO POPOTNIŠTVO UO PZS V LETU 2005

Včasih smo člani PD Onger Trzin kar precej obiskovali te izlete - če koga zanima vam tokrat prinašamo celoten program:

Prijavljeni za posamezne akcije bodo dobili podrobnejši program in navodila. Kontaktna oseba za vse akcije je Janez Pretnar, Gorenjska 37, 4240 Radovljica, tel.: 04/5303 400, mobitel 031/429 970, e-pošta janez.pretnar@siol.net.

Podatki o popotovanjih in izletih bodo občasno objavljeni tudi na spletnih straneh PZS: www.pzs.si in GORE IN LJUDJE: www.gore-ljudje.net

ARGENTINA IN čILE
, Ognjena zemlja in Patagonija, 12. februar – 6. marec 2005: Južna Amerika je bila prva celina, ki smo jo načrtno začeli raziskovati. čile in Argentina sta bili državi, ki smo ju že večkrat obiskali. Tokrat se bomo pomaknili krepko na jug, v območje kjer se že pozna vpliv zemeljskega hladilnika Antarktike. V prostranstvih patagonskih pamp in labirinta otočja Ognjene zemlje je marsikaj zanimivega, čez vse so pa gorovja, ki se dvigujejo nad kontinentalnim ledenikom. Vrhovi Fitz Roy, Cerro Torre in drugi so nepozabni.
Po prihodu v Buenos Aires bo ogled mesta, potem bo sledil polet v San Carlos de Bariloche, kjer živi tudi veliko Slovencev. Okolici kraja sta namenjena dva dneva, potem pa se bodo popotniki preselili v Ushuaio. Vožnja po kanalu Beagle bo gotovo nekaj posebnega. Trije dnevi bodo dovolj za spoznavanje okolice jezera Argentino in ledenika Perito Moreno ter Cerra Torreja. Tam bo tudi izlet pod znamenite patagonske ostrice. Toda to še ne bo vse, saj se bo skupina preselila iz Calafata na čilensko stran v Puerto Natales. Ta bo izhodišče za narodni park Torres del Paine. Dva dneva bosta hitro minila v tej divjelepi pokrajini. Z ogledom Punta Arenasa in okolice bo zaključeno bivanje na jugu celine.
Po poletu čez pol čila se bodo popotniki znašli v toplejših krajih. Prihajajoča jesen bo še polepšala pejsaže v okolici glavnega mesta z vinogradi in pacifiško obalo pri letovišču Vina del Mar. Z obiskom gorske skupine San Juan se bo zaključilo pohajkovanje po gorah, ostal bo le še ogled vznožja Aconcague in vinorodne Mendoze. Ob povratku bo še nekaj časa za Buenos Aires.
Pri programu za Santiago in Buenos Aires je treba omeniti tudi fakultativna obiska Velikonočnega otoka, skrivnostnega kraja sredi Tihega oceana in slapov Iguazu na tromeji z Brazilijo in Paragvajem. Pri tem potovanju bo še možnost, da se zaradi težavne logistike spremeni program tako, da bo osredotočen na Argentino in čilenski del Patagonije, v tem primeru bo več časa na razpolago za Bariloche in narodne parke na jugu.
Osnovna cena potovanja bo okrog 600.000 SIT, odvisna bo od števila udeležencev in cene letalskih kart. V ceno bodo vključeni vsi prevozi, prenočišča, vstopnine in takse, vodenje, zavarovanje in organizacija. Z udeleženci bo organiziran tudi spoznavni sestanek, kjer bodo kandidati dobili natančen program in navodila, dogovorili pa se bodo tudi za fakultativne izlete. Prijave z vplačilom akontacije 20.000 SIT sprejemajo v računovodstvu PZS osebno v uradnih urah v ponedeljek in petek od 8. do 14. ure in v sredo od 8. do 15. ure ali preko transakcijskega računa PZS: 05100-8010489572, kjer morate navesti tudi sklic 16.0116. Dodatne informacije dobite pri dr. Mihu Zajcu, mobitel 041/332 864.

MADEIRA ali TENERIFE, turizem z gorništvom, marec 2005: to bo potovanje po načelu »za vsakega nekaj«. Madeira in Tenerife sta vulkanska otoka v Atlantiku. Udeleženci bodo z avtomobili spoznavali obale, bujno vegetacijo in zanimive vrhove, cena bo odvisna od turističnega aranžmaja last minute, zato tudi ni določen točen datum, informacije Janez Pretnar.

DALMACIJA za planince, 7.- 14. maj 2005: naša prva skupina je gore na dalmatinskih otokih spoznavala v letošnjem maju, v prihodnjem maju bo program spremenjen, dodan bo še otok Vis. Zraven bo še Brač, Hvar, Mljet, polotok Pelješac in vrhovi nad Omišem. Naj omenimo še to, da udeleženci potujejo z dobro opremljeno ladjo Viktorijo.

(NE)ZNANA BOLGARIJA, 17. – 26. junij 2005: Bolgarija še vedno ostaja skoraj neznana dežela na Balkanu. Toda ima samostane , cerkve, odprte ljudi in kar je pomembno za nas: gore. Začeli bomo z Beogradom in Sofijo, potem pa bodo na vrsti gorovja Stare planine, Rile in Pirina, vmes pa turistični ogledi. Cena bo privlačna, informacije Janez Pretnar.

INDONEZIJA, vulkani, kultura in plaže, 29. junij – 17. julij 2005: poznavalec indonezijskih otokov dr. Peter Soklič bo popotnike popeljal na tri otoke: Javo, Lombok in Bali. Spoznali bodo raznolikost kultur, tropsko vegetacijo in prvobitno naravo številnih vulkanov. Na račun bodo prišli tudi ljubitelji morja, saj na prostranih obalah ne manjka lepih plaž, informacije Janez Pretnar.

SREčANJE Z NOMADI MONGOLIJE, julij ali avgust 2005: prostrano deželo puščav, step, nomadov in Džingiskana bo omejena skupina popotnikov obiskala v juliju ali avgustu. Potovali bodo s terenskimi vozili in spali v šotorih in jurtah, ne bodo pa manjkali tudi krajši vzponi na vrhove ob poti. Posebno doživetje bo tudi dvodnevni izlet s kamelami po puščavi Gobi. Informacije daje Janez Kratnar, mobitel 041/667 832.

IRAN ali KAVKAZ, julij 2005: Iran privablja s svojo kulturo, gorami in slikovito pokrajino. Teheran, Alamut, Kaspijsko morje, nasadi čaja so le del poti. Nazadnje pa še vzpon na Demavend, ki kraljuje z zasneženo krono. Pripravljen je tudi program za Kavkaz z aklimatizacijskimi turami in na koncu še pettisočak Elbrus, ki ga imajo nekateri geografi za najvišjo goro Evrope. Dodatne informacije daje Janez Pretnar.

PERU Z BOLIVIJO, september 2005: Peru v kombinaciji z Bolivijo vedno predstavlja izziv za tiste, ki hočejo nekaj več. Različnost klim in pokrajin, pestrost kultur in Indijanci na Altiplanu – visoki planoti, zraven pa še možnost vzponov na visoke, toda tehnično nezahtevne vrhove, je tisto kar privablja, dodatne informacije Janez Pretnar.

MOUNT KENYA in KILIMANDŽARO, november ali december 2005: ob koncu leta bomo ponovili vzpon na najvišji afriški vrh, tokrat v kombinaciji z Mount Kenyo. Gori je treba spoštovati zaradi višine, ne bodo pa manjkali tudi obiski narodnih parkov, dodatne informacije Roman Robas, mobitel 041/777 186 in Janez Pretnar.

TURNI SMUKI: zaenkrat smo pripravili dva atraktivna turna smuka, VELIKONOčNO TURNO SMUčANJE NA GRAN PARADISU, 26. -28. marca 2005 in HAUTE ROUTE – VISOKA POT, 26. april – 2. maj 2005. Gran Paradiso je poznan po obširnih ledeniških planjavah, smučati pa se da skoraj z vrha. Visoka pot od Chamonixa do Zermatta je največji izziv za turne smučarje, za osnovno, klasično varianto je potrebno šest dni. Dodatne informacije daje Gregor Sluga, mobitel 041/699 078.

KLUB 4000, 30. julij -5. avgust 2005: prihodnje leto bodo obiskovalci štiritisočakov najprej spoznali za aklimatizacijo Monte Cevedale, potem pa se bodo preselili v gorsko skupino Monte Rose, kjer se bodo povzpeli na nekaj štiritisočakov, dodatne informacije daje Gregor Sluga, mobitel 041/699 078.

VRHOVI PRIJATELJSTVA IN DRUGI VRHOVI: predvideni so trije vrhovi in sicer ZERMULA, 2. julij, WATZMAN, dvodnevni izlet v juliju in HOCHSCHOBER, 6. avgust, dodatne informacije Ciril Tovšak, mobitel 041/576 610.

Veseli bomo tudi Vaših predlogov, sporočite nam Vaše želje in skušali jih bomo uresničiti, s planinskimi pozdravi!
Za KGP: Janez Pretnar

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.