Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
30. obletnica ustanovitve PD Onger Trzin Natisni stran
 

Obrazložitve priznanj ob 30-letnici PD
03.12.2013

Objavljamo obrazložitve za prejemnike društvenih priznanj na slovesni akademiji ob 30-letnici PD Onger Trzin.
Priznanja sta podeljevala podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen in predsednik PD Onger Trzin Emil Pevec.

Trzinsko Planinsko društvo je staro tri desetletja. Prav je, da nekaterim članom, ki so se v preteklih letih še posebej izkazali izkažemo spoštovanje s tem, da jim podelimo planinska odličja in priznanja. Ker priznanj že nekaj let nismo podeljevali, je tokrat število nagrajencev precej veliko.
Na predlog društvene Komisije za planinska odličja in priznanja je UO PD Onger Trzin potrdil predlagane nagrade.

 

Diploma PD Onger Trzin

1.
Že več kot desetletje v Tednu otroka, ali pa kakšen teden kasneje, Planinsko društvo v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Trzin pripravi zanimiv avtobusni izlet, na katerega povabimo otroke, njihove starše, stare starše - skratka družine, v želji, da skupaj preživijo kar se da prijeten dan. V upanju, da se bo dobro sodelovanje še nadaljevalo, vabim predstavnika Društva prijateljev mladine Trzin, da se nam pridruži na odru.

2.
Pomoč Občine Trzin je seveda za delovanje društva nadvse pomembna. Pa ne le finančna. Tudi moralna podpora je pomembna. Upamo, da bo sodelovanje tudi v prihodnje dobro potekalo, saj je jasno, da imamo drug od drugega tudi koristi. Za vso dosedanjo pomoč se zahvaljujemo in vabimo na oder predstavnika občine, da prevzame diplomo.

3.-5.
Vsako društvo mora imeti t.i. "mravljice" - ljudi, ki se ne izpostavljajo in na katere se lahko vedno zanesemo. Zato na oder vabimo Natašo Pavšek, sicer predsednico društvenega Častnega razsodišča, Uršo Šimenc, članico Nadzornega odbora in Petra Pavliča, voljenega člana Upravnega odbora. Vsak od njih je s svojim strokovnim znanjem, vedno pripravljen pomagati društvu. Pa naj gre za svetovanje ali pa za kakšno čisto običajno fizično delo.

6.-9.
Špela Kralj, Jaka in Matevž Peternel ter Aljaž Pavšek so že od svojih najmlajših let bili aktivni udeleženci mladinskih planinskih taborov. Vsi trije fantje pa tudi aktivni mladi športni plezalci. Pri prehodu v srednjo šolo so ostali povezani z društvom. V letih 2011 in 2012 jih je društvo poslalo na izobraževanje za "mladinskega voditelja", kjer so si nabrali veliko znanja za delo z mladimi planinci. To svoje znanje s pridom izkoriščajo pri različnih oblikah dela z mladimi.
Jaka in Špela tako od leta 2011 vodita planinski krožek za starejšo skupino. Prav tako že tri leta pripravljata skupino "Bose koze" na tekmovanje Mladina in gore, kjer so se letos uvrstili na državno tekmovanje.
Matevž je že leto pred obiskom Seminarja za Mladinskega voditelja leta 2011 pomagal pri izvedbi planinskega krožka za mlajšo skupino, kjer sodeluje še danes.
Aljaž se je po lani opravljenem seminarju pridružil skupini, ki pripravlja krožek za najmlajše planince. Poleg tega je v pomoč tudi voditeljicama športno-plezalnega krožka. Vsi skupaj pa aktivno sodelujejo pri pripravi in izvedbi taborjenj in zimovanj.
Aljaž je zaradi poti v tujino svojo odsotnost opravičil.


Med prejemniki priznanj so bili tudi naši mladinski voditelji Jaka, Matevž in Špela (foto: Miha Pavšek)

10.-11.
Katja Pirc in Maruša Rodič sta športni plezalki, naši trenerki športnega plezanja. Katja že od leta 2007, Maruša pa od leta 2011. Obe skupaj tvorita odličen tim, ki zna navdušiti naše mlade člane, da se uspešno spoprijemajo z vertikalo in oprimki. Poleg rednega vsakotedenskega vodenja treningov pa sta vedno pripravljeni na spremstvo mladih plezalcev na tekmovanjih, občasno pa pripravita tudi obiska katerega od naravnih plezališč. Naj jima volje za delo z trzinsko mladežjo, ki jih veseli športno plezanje, tudi v prihodnje ne zmanjka.
Katja se zaradi službenih obveznosti današnje podelitve priznanj žal ni mogla udeležiti.

12.-13.
Andreja in Danilo Oražem sta naša dolgoletna člana. Pred nekaj leti pa sta nam zaupala, da sta v gorah doživela toliko lepega, da si želita kaj planinski organizaciji tudi povrniti. Ideja, da postaneta markacista je bila seveda njuna, mi pa smo to odločitev sprejeli z odprtimi rokami. Tako sta letos po dvoletnem pripravništvu tudi uradno prejela naziv "markacist Planinske zveze Slovenije".
Njuna zasluga je, da sedaj redno, vsako leto, pregledujeta in vzdržujeta planinske poti predvsem na področju med Krvavcem in Kokrškim sedlom, kjer društvo skrbi za več kot 30 km planinskih poti. Ne smemo pa pozabiti tudi na organiziranje in aktivno sodelovanje pri akcijah na tehnično bolj zahtevnih odsekih, ki jih društvo običajno izvaja skupaj z markacisti Kamniško-Bistriškega meddruštvenega odbora.

14.-15.
Na oder vabimo Tino Kralj in Stašo Matjaž. Tina je že leta 1989 opravila tečaj za mladinske planinske vodnike, bila aktivna v Mladinskem odseku, kasneje pa zaradi svojega naraščaja počasi to delo opustila. Sedaj je spet med nami - tokrat v novi vlogi. Opravila je strokovno izobraževanje in postala prva društvena "varuhinja gorske narave". Tina pa se ne omejuje le na varovanje gorske narave. Spoznali ste jo lahko kot eno izmed pobudnic in glavnih organizatork odstranjevanja invazivnih rastlin v Trzinu. Seveda pa ni zanemarljiv njen delež pri pripravi vsakoletne krajevne čistilne akcije. Planinci smo na teh akcijah vedno med najštevilčnejšimi.
Stašo je v Trzin pripeljala ljubezen, društvo pa je tako dobilo eno aktivno članico več. Kot pomočnica je na mladinskem planinskem taboru sodelovala že leta 2008. Nekaj časa je na OŠ Trzin vodila planinski krožek, leta 2011 pa je obiskala "tečaj za vodnike PZS" v Bavšici. Aktivno sodeluje pri pripravi taborjenj in zimovanj. Lansko pomlad je uspešno koordinirala in poskrbela za uspešno izvedbo 1. srečanja mladih planincev Kamniško-Bistriškega območja.

16.
Na odru se nam bo sedaj pridružil Jurček Nowakk, predsednik meddruštvenega odbora planinskih društev Kamniško-bistriškega območja. Naj bo Diploma društva zahvala MDO-ju, ki nam je že večkrat priskočil na pomoč. Tako s finančnimi sredstvi za izobraževanje in izvedbo akcij kot tudi na področju dela markacistov, saj se društvo pri zahtevnih akcijah, kjer je potrebno sodelovanje tehnične ekipe, vedno lahko zanese na naš MDO. Hvala.

17.-18.
Dva prejemnika Diplome pa sta svoj današnji izostanek opravičila. Tanja Orel Šturm, hčerka prof. Tineta Orla, je nagrajena za svoj prispevek pri ohranjanju spomina na prof. Orla. Tudi zaradi njenega prizadevanja bo letos zapuščina prof. Orla prestavljena v bolj primerne prostore - v novozgrajeno Jefačn'kovo domačijo. Že sedaj vas vabimo na otvoritev 19. decembra. Uroš Marolt, ki je trenutno na izobraževanju v tujini, je alpinistični pripravnik in je letos opravil tečaj za vodnika PZS. Kombinacija znanj, ki jih ima - se pravi alpinizem, vodniška znanja in seveda tudi pedagoška znanja - so za društvo prava t. i. "dobitna kombinacija". Že letos je uspešno sodeloval na mladinskem planinskem taboru, kjer je pokazal, da smo z njim dobili "vodnika z dodano vrednostjo".

 

Bronasti znak PD Onger Trzin

19.-20.
Bronasti znak sta si za aktivno delo v preteklem desetletju na področju oskrbovanja planinskih poti zaslužila Andrej Gril in Rudi Voglar. Andrej in Rudi sta v preteklem desetletju nekako držala korak z zobom časa, ki je že načenjal naše poti na Krvavškem pogorju. Naj bo bronasto priznanje društva zahvala za ves porabljen čas in energijo, ki sta jo vlagala v popravljanje poti, zaradi katerih so planinci lahko varneje hodili po vama tako ljubih Krvavških hribih.
Rudi se zaradi družinskih obveznosti današnje podelitve priznanj žal ni mogel udeležiti. Vas pa vse pozdravlja.

21.-22.
Bronasti znak društva sta si za dosedanje aktivno delo prislužila tudi sedanja načelnica Mladinskega odseka Polona Podbevšek in Simon Kralj. Oba sta se že kot otroka zapisala hribom. Bila sta nepogrešljiva člana na vseh planinskih izletih Mladinskega odseka, udeleženca mladinskih planinskih taborov in nenazadnje - člana zmagovalne trzinske ekipe na tekmovanju Mladina in gore leta 2002.
Simon je v društvu najprej pomagal pri izvedbi mladinskih planinskih taborov, kjer je sodeloval od leta 2005 do 2012, prav tako je pomagal pri izvedbi zimovanja leta 2011. Leta 2007 je prevzel tudi vodenje planinskega krožka za mlajšo skupino, kasneje pa tudi za starejšo skupino, kjer je sodeloval do leta 2012. Simon je bil v tem obdobju ena izmed gonilnih sil v našem Mladinskem odseku.
Polona je članica vodstva taborov že vse od leta 2006, letošnjega pa je prvič tudi vodila. Je aktivna tudi pri pripravi in vodenju Zimovanja. V letih 2007 do 2011 je vodila planinski krožek, od leta 2011 pa pomaga pri oblikovanju glasila B.N. - Brezmejna navkreberlazenja. V letu 2011 je opravila tečaj za vodnico PZS in od takrat naprej tudi samostojno vodi izlete.

23.
Marsikateri član nekdanjih tabornih vodstev se še spomni krize, ki je nastala v začetku leta 2004, ko nismo imeli kuharice - brez nje tabora ne more biti. Pa se je Irena spomnila, da mogoče pa le lahko vpraša njihovo upokojeno šolsko kuharico … In tako se je Rezka Zemljak taborni ekipi tistega leta pridružila kot kuharica - in od takrat naprej si taborov brez nje (in njenih palačink) ne moremo več predstavljati. Z nami je bila tudi na zimovanju leta 2011 in 2013. Rezka Zemljak si več kot očitno zasluži Bronasti znak PD Onger Trzin.

24.
Bronasti znak društva bomo podelili tudi veliki ljubiteljici narave Nataši Braunsberger, ki je od leta 2008 tajnica društva. Ker se je delo predvsem na področju pobiranja članarine zaradi zahtev Planinske zveze Slovenije neverjetno povečalo, smo lahko vsi srečni, da vse to delo še vedno opravlja z nasmeškom na ustih. Nataša je kljub mladosti še ena od tistih "mravljic", brez katere bi planinsko društvo Onger Trzin v zadnjih letih veliko teže delovalo.

25.
Bronasti znak društva prejme tudi Miha Pavšek, ki se je v Trzin priselil leta 2002 in takoj navezal stik z domačim PD. Seveda smo ga kot velikega strokovnjaka na planinskem področju, geografa in etnologa sprejeli odprtih rok. Kot navdušen turni smučar in eden največjih poznavalcev problematike snežnih plazov v Sloveniji, na temo katerih je tudi magistriral, veliko sodeluje v raznih oblikah izobraževanj (npr. zimovanja študentov Fakultete za šport na Komni in Dnevi varstva pred snežnimi plazovi). Je odličen pisec, prav tako pa ne pozna nobenega strahu pred mikrofonom in kamero, zato ga pogostokrat slišimo in vidimo v oddajah s tematiko varnega obiskovanja gora. V Trzinu se je kot vodnik PZS zelo angažiral. Prevzel je vodenje Vodniškega odseka, ki je začel spet dobro delovati. Izleti, ki jih vodi Miha so vedno zelo obiskani, saj zna v vodenje vplesti mnogo elementov geografije in etnologije. In na koncu: Miha ima dar, ki ga večina izmed nas, žal, nima. Zna na nek način animirati sosede, prijatelje … in na njegovih izletih nikoli ni več vodnikov kot udeležencev.

26.
Srebrni znak društva prejme Osnovna šola Trzin, ki nam že vse od ustanovitve društva leta 1983 trdno stoji ob strani. Po letu 1986, ko društveni MO na šoli organizira stalno, vsakotedensko planinski krožek, smo postali še bolj povezani. Z njihovo pomočjo smo v Trzinu kar trikrat organizirali finalni del državnega tekmovanja Mladina in gore, na šoli vodimo športno-plezalni krožek, precej seminarjev z imenom IZI smo organizirali pri njih. Skratka - sodelujemo zgledno in samo želimo si, da tako sodelujemo tudi v prihodnosti.

 

Srebrni znak PD Onger Trzin

27.-29
Srebrne znake društva prejmejo tudi Urša Košir, Boštjan Kralj in Tomaž Kocman. To so imena, ki so v zadnjem desetletju in pol zelo zaznamovala delo z mladimi planinci v Trzinu.
Urša Košir je med nas prišla že v 2. razredu OŠ. Redna udeležba na izletih in taborih je imela logično nadaljevanje - po končani OŠ se je namreč aktivno vključila v delo Mladinskega odseka, katerega je nekaj časa tudi vodila. Od leta 1999 do 2011 je aktivno sodelovala pri pripravi in izvedbi mladinskih planinskih taborov za osnovnošolce. Leta 2003 je opravila tudi tečaj za vodnico PZS v Bavšici. V obdobju od 2002 do 2008 je bila poleg vsega tudi tajnica PD.
Zelo podobno planinsko pot sta imela tudi Tomaž in Boštjan. Stalna udeležba na izletih, mladinskih taborih - le vodniški tečaj sta obiskala leto pred Uršo. Tomaž je bil nekaj časa načelnik MO, sedaj se trudi kot tehnični urednik glasila MO B.N. (Brezmejna navkreberlazenja). Je eden izmed stalnih sodelavcev seminarja IZI (Izmenjava zanimivih idej za delo z mladimi planinci), ki ga pripravljamo v Trzinu.
Boštjan, ki je že več mandatov podpredsednik društva, je od leta 2008 do 2012 vodil trzinske mladinske planinske tabore, v obdobju 2006 do 2010 je bil mentor tekmovalcev na tekmovanju "Mladina in gore", ki je v Podnanosu leta 2009 celo osvojila naslov državnih prvakov. Bil je vodja prvega Zimovanja, organiziral je tudi tabore v tujini.


Srebrna društvena priznanja so si zaslužili tudi Tomaž, Boštjan in Urša (foto: Miha Pavšek)

30.
Prejemnica Srebrnega znaka društva Martina Kralj, naša dolgoletna blagajničarka, se zaradi družinskih obveznosti današnje podelitve priznanj ni mogla udeležiti. Priznanje, ki je več kot zasluženo, ji bomo podelili ob kakšni drugi, slovesni priložnosti.

 

Zlati znak PD Onger Trzin

31.
Zlati znak PD Onger Trzin prejme Irena Mučibabić. Članica društva je od leta 1989, že leto kasneje pa je začela pomagati pri planinskem krožku v OŠ Trzin. Dobro je znala uskladiti svoj študij in planinstvo, zato se je leta 1992 v Bavšici udeležila seminarja za mentorje planinskih skupin.
Bila je eden izmed glavnih pobudnikov strokovnega dela z mladimi planinci v Trzinu. Svoje pedagoške izkušnje je prenašala tudi na mlade – zato ni čudno, da se je več mladih, ki so v času OŠ obiskovali planinski krožek pod njenim vodstvom, kasneje odločilo, da se preizkusi tudi na vodniškem področju. Od leta 1992 do 2007 je vsako leto vodila vsaj eno planinsko skupino na OŠ Trzin. Od leta 2000 do 2002 je bila načelnica MO. Pod njenim vodstvom je dobro zaživel Odbor MO. Od leta 1992 do 2006 je sodelovala v vodstvu planinskih taborov za osnovnošolce. Njena zasluga je, da so tabori že na začetku dobili neko pravo smer, saj je iz svojih izkušenj, ki jih je dobila v kolonijah črpala le najboljše.
Leta 2007 si je zamislila ter izpeljala seminar IZI (Izmenjava Zanimivih Idej za delo z mladimi planinci). Na seminar so vabljeni mentorji in vodniki PZS, ki delajo z mladimi planinci. Seminar je sedaj tradicionalen, na njem pa gostujejo večinoma priznani strokovnjaki.

32.
Zlati znak PD Onger Trzin prejme tudi Rudi Schoss. Član Upravnega odbora društva je postal leta 1992, od tega leta pa do leta 1995 je bil načelnik Odseka za varstvo narave. Od leta 1995 do leta 2002 je bil predsednik društva. Bil je dejaven sodelavec markacijskega odseka. Bil je organizator društvenega izleta na Matterhorn, precej zaslug pa je imel tudi pri pripravi izleta na Kilimandžaro in Mt. Kenijo.
Po letu 2002, ko je predal funkcijo predsednika, se je malo umaknil - potem pa našel nov izziv v vodenju skupine starejših v okviru Društva Lipa Domžale - Univerze za tretje življenjsko obdobje. Rudi je kot vodnik PZS tako marsikomu v skupini pokazal, zakaj so gore tako magične. In glejte: Rudi se potrudi, da so vsi člani njegove skupine člani našega planinskega društva.

 

Plaketa Tineta Orla

33.
Plaketo Tineta Orla dobi Emil Pevec, predsednik PD Onger Trzin že od leta 2002. Leta 1987, ko je po začetnem zagonu delo z mladimi v PD Onger Trzin zamrlo, se je udeležil tečaja za mladinske planinske vodnike v Bavšici. K delu je uspel privabiti nekaj prijateljev, s katerimi so postavili temelje za uspešno delo društvenega mladinskega odseka (MO). Bil je prava gonilna sila – duša in srce odseka, vodil ga je skozi najtežje obdobje in vnesel v PD nov pojem kvalitetnega dela z mladimi. S svojim načinom dela je postal dober mentor tistim mladim, ki so kasneje začeli aktivno sodelovati pri delu MO – kritičen, včasih strog, a z jasno vizijo, v katero smer naj se strokovno delo z mladimi razvija.
Že leta 1988 je na OŠ Trzin začel voditi planinski krožek, ki ga je vodil do leta 2007. V teh 19-ih letih dela z mladimi je izdatno izkoristil vse vodniško znanje, ki ga je nadgradil še s tečajem za mentorja planinskih skupin (1992).
Leta 1992 je s prijatelji zopet pričel pripravljati 9-dnevne poletne mladinske planinske tabore, katere je do leta 2007 tudi vodil. Tabori tudi pod vodstvom naslednikov delujejo odlično. Od leta 1993 do 2007  je vsako leto vodil vsaj eno ekipo osnovnošolcev na državnem tekmovanju "Mladina in gore" in z njimi trikrat postal državni prvak.
V letih 1998 in 1999 je bil urednik društvenega glasila Ongrčki. Od konca leta 2001 pa je tehnični urednik osrednje slovenske planinske revije Planinski vestnik.

 

Častni predsednik PD Onger Trzin

34.
Miro Štebe je ustanovni član PD Onger Trzin in vseskozi član Upravnega odbora. Bil je vodja trzinske planinske sekcije v PD Janez Trdina Mengeš in prvi predsednik PD Onger Trzin. V več mandatih je bil predsednik društva. Aktivno je sodeloval na mnogih društvenih akcijah. V letih ‘85 in ‘86 je bil načelnik Propagandne sekcije, sodeloval je pri urejanju društvenega časopisa Ongrčki, opazno je bilo njegovo novinarsko delo, saj je o delu društva poročal na radiu, televiziji in v lokalnem časopisju. Napisal in uredil sem več društvenih biltenov.
Bil je tudi pobudnik ideje za podelitev priznanja častnega člana PD Onger Trzin profesorju Tinetu Orlu. Je aktivni član postaje GRS Kamnik.
Odločili smo se, da je pri njegovih "rosnih" 60 letih čas, da mu podelimo naziv ČASTNI PREDSEDNIK PD ONGER TRZIN.


Skupinska slika nagrajencev (foto: Matevž Kosterov)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.