Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
25. mladinski planinski tabor 2011 Natisni stran
 

MPT 2011: Pripovedke ... tudi za starše ... (4)
19.07.2011

ZMAJ V LOGARSKI DOLINI

 
 
   
Tamkaj, kjer je danes prekrasna Logarska dolina, je bilo v davnih davnih dneh jezero. V tem jezeru je v podvodnem gradu živel strahovit zmaj, ki je bil takšen požeruh, da so mu morali Lučani in Solčavani vsak dan pripeljati na jezerski breg deklico, ki jo je večno lačni pozoj povlekel pod vodo, kjer jo je zadavil in požrl. Tako je gladni zmaj sčasoma požrl že toliko deklet, da v vsej dolini ni bilo več niti ene deklice razen v gradu pod Raduho, kjer je za življenje trepetala grajska hči.
Graščak pa svoje hčerke ni hotel dati zmaju, zato je razglasil po vsej deželi, da bo tistemu mladeniču, ki bi umoril zmaja, daroval grad, pa še hčerko mu bo dal za ženo.

Prvi je šel nad zmaja grajski hlapec, ki je bil mlad in pogumen fant. Graščak mu je dal oster meč in mu naročil, naj triglavemu zmaju odseka srednjo glavo. Hlapec je odšel na jezerski breg; in ko se je iz vode prikazal zmaj, je slabo meril ter odsekal zmaju eno stransko glavo. Ranjeni zmaj je zarjovel; in preden mu je hlapec ušel, je odprl gobec srednje glave, popadel hlapca z ostrimi zobmi ter ga požrl.

Drugi dan je šel nad zmaja mlad drvar, ki je bil pogumen in močan, da mu enakega ni bilo v vsej dolini. Graščak mu je dal oster meč ter mu zapretil, naj dobro meri in odseka zmaju srednjo glavo. Drvar je odšel na jezerski breg in tamkaj čakal in čakal, dokler se ni iz vode pokazala zmajeva glava. Zavihtel je z ostrim mečem in posekal zmaju drugo stransko glavo. Ranjeni zmaj je strahovito zarjovel, drvar pa se je tako prestrašil, ko je spoznal, da ni posekal prave glave, da jo je ucvrl v beg.
Malo živ je pritekel v grad pod Raduho in dejal graščaku: "Zmaju sem odsekal glavo. Zdaj pa mi dajte grad in hčerko, kakor ste obljubili."
Grajska hči pa mu je prinesla ogledalo in rekla: "Kar poglej se, kakšen si!" Drvar se je pogledal v ogledalo in ostrmel, ko je opazil, da je od strahu osivel. Takega grajska hči ni marala za moža.
Ko pa je graščak še istega dne zvedel, da zmaj še kar naprej rjove in rjove v jezeru, je osivelega drvarja nagnal iz gradu, rekoč: "Naročil sem ti, da posekaj zmaju srednjo glavo, ti pa si mu odsekal stransko. Nisi se držal najine pogodbe, zato izgini iz gradu!"

Tretji dan pa se je oglasil v gradu mlad pastir. "če mi boste dali grad in hčerko, bom uničil zmaja!" se je junačil.
"Kar sem obljubil, bom storil," je potrdil graščak in mladeniču prinesel oster meč ter mu naročil, naj odseka zmaju srednjo glavo. "Stranski dve sta mu posekala že hlapec in drvar," je dejal. "Ti pa mu odsekaj še srednjo glavo in dobil boš grad in hčerko za ženo."
Pastir pa se je zahvalil za graščakov meč. "Z zmajem bom opravil tudi brez tega," je zamahnil z roko in odšel na grajsko pristavo, zaklal največjega vola, mu iztrebil vse drobovje, nasul vanj sedem veder živega apna, potlej pa volovsko kožo zašil. To vabo je prepeljal k jezeru in jo pustil na bregu.

Lačni zmaj, ki že tri dni ni nič jedel, je planil nad vola ter ga požrl z živim apnom, kostmi in dlako vred. Živo apno pa je zmaja v želodcu peklo. In da bi pogasil pekočo bolečino, ker ga je apno v želodcu žgalo ko živ ogenj, je pil in pil, dokler ni vsega jezera popil, a vendar je poginil.

Prebrisani pastir je mrtvega zmaja zagrebel v zemljo, se vrnil v grad pod Raduho in se oženil z grajsko hčerko. Tamkaj, kjer je v davnih davnih dneh bilo jezero s požrešnim zmajem, je danes prekrasna Logarska dolina. Grad pod Raduho pa je že zdavnaj razpadel, da o njem ni več sledu.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.