Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Markacijski odsek Natisni stran
 

Opisi poti na Krvavcu v oskrbi PD Onger Trzin
09.04.2005

66 - Kokrško sedlo - Kalška gora
OPUŠčENA PLEZALNA!
Od koče levo po grebenu sedla do tam, kjer ta preide v steno Kalške gore. Tu vstop v steno. Steza je speljana po prehodnih mestih severozapadne Kalške gore precej strmo proti vrhu. Smer je dobro zavarovana z žico. Izstop je nekoliko pod vrhom Kalške gore, sam vrh pa je nekaj metrov levo. Iz vrha nas pelje steza navzdol proti najnižjemu delu Kalškega grebena, kjer se pridruži steza, ki vodi po pobočju Kalške gore iz Kokrškega sedla in dalje navzdol v Kalce ali pa na Kalški greben.

67 - Kokrško sedlo – Škrbina
Od Cojzove koče gremo po grebenu sedla do stene Kalške gore zmerno navzgor. Od tu dalje po severo-zahodnih meliščih ok. 300 m, nato po kratki steni, nadelana steza, na več mestih zavarovana z žico (v zgodnjem poletju nevarno zaradi snega in poledenelosti). Do vrha grebena – preval med Kalško goro in Kalškim Grebenom. Tu levo, odcep na Kalško goro, navzdol v Kalce. Naša pot krene desno, po travnatem pobočju in skalnem svetu do mesta, kjer se moramo strmo ob dveh žicah spustiti v globel, nato pa po pobočju do vrha grebena.

68 - Krvavec - preval med Kalško goro in grebenom (Na Kalce)
S sedla sprva po položni poti, nato navzdol v spodnji del Dolge njive. V 30 min smo pri planšarski koči, kjer je na vzhodni strani v bližini voda. Najprej se pot spenja v večji serpentini in hitro dobi nazaj izgubljeno višino. Ko se zravna in položi smo kmalu na križišču, kjer z desne pridrži pot čez Zvoh. Od koče do sem 45 min. Po kakih 200 m, ko je na levi odcep za Kalški greben, se pot spusti po ozkem prelazu na Kalce. Naprej se v presledkih zmerno spenja čez bolj ali manj s travo porasla prodišča in pri tem preči plitve od neurja nastale grapice. Na srednjem odseku Kalc se v vijugah ogiblje škrapljam in vodnjakom podobnim Kotličem. Po dobri uri pridrži čez zadnje melišče do mesta, kjer je odcep opuščene poti za Kalški greben /stara pot do škrbine/. Naprej čez rob rušnatega pobočja se spustimo v skalnato grapo, ki je sprva z obeh strani zaprta s strmim, pretežno travnatim pobočjem Kalške gore. Pot vodi po grapi navzgor in skozi s klini in železno vrvjo zavarovan žleb. Ko smo izstopili na strmo travnato pobočje, smo brž na sedlu, do kamor je pot iz Kokrškega sedla v oskrbi PD Onger Trzin. Na vrhu skrinjica in žig.

121 - Sp. Kokra - Davovec - sp. postaja žičnice (Davovška pot)
Z avtobusne postaje takoj čez most nasproti spomenika NOB, nato po kratki bližnjici, kjer je sprva nekaj stopnic. S ceste zavije pot mimo kmetije Tomažek in po dobrih 100 m preči potoček in naprej takoj v okljukih navzgor v strmal Babe. Pobočje je peščeno in zato slabo poraščeno, kar velja zlasti za proti severu poraščen grebenc. Zato je od tod lep razgled, zlasti na spodnjo dolino Kokre, Kočno in Grintavec. Pot obide vrh Babe na njeni vzhodni strani, nato preide na zahodno pobočje Slemena. Najprej je pobočje valovito in pot se vzpenja čez manjše robiče in nas končno v južni smeri položno pripelje do križišča poti na sedlu Davovec.Po prečenju poti Štefanja gora - Krvavec se po stezi spustimo do ruševin Davovca in mimo, na delu starih zidov zgrajenega vikenda, v grapo Reke in po njej do spodnje postaje žičnice. S sedla sestopimo v 20 minutah.

123 - Odcep za Kalce - Škrbina - vrh Kalškega grebena (čez Greben)
Odcep poti čez greben je kakih 200 m od križišča v zgornjem delu Dolge njive. Pot se zložno vzpenja med tu in tam zaraslim ruševjem po širokem jugovzhodnem pobočju. Bolj proti vrhu se pobočje zožuje in tik pod njim je treba paziti na ozke razpokline v skalah. Do sem 1 1/4 ure (skrinjica in žig). Ob sestopu proti škrbini je ponekod treba paziti. V spodnjem delu pot preide na severozahodno stran grebena, kjer je na 2 mestih zavarovana z vrvjo. Z vrha do škrbine, do kamor je pot v oskrbi PD Onger Trzin 3/4 ure.

125 - Dom na Gospincu - Veliki Zvoh - Dolga njiva (čez Ježo)
Od doma na Gospincu vodi pot v ravni smeri po robu pobočja in nas v 25 min pripelje do doma na Krvavcu. Najprej sprva proti vrhu Krvavca, nato pot v loku zavije v smeri Zvoha in preči večjo zaplato ruševja med dvema smučar skima vlečnicama. Na sedlu med Zvohom in vrhom Krvavca desno navzgor ob ograji za živino pridemo v 30 min čez Mali in Veliki Zvoh. Od Gospinca do sem 1 1/2 ure. Naprej je pot po grebenu, imenovanem Jež, malce zahtevna, zlasti na mestu, kjer na vzhodni strani obide neprehodni del grebena, pri čemer ob sestopu precej izgubimo na višini. Ob ponovnem vzponu jeklena vrv. Nato je pot lepa in položna vse do križišča, kjer pripelje z leve pot iz sp.dela Dolge njive. Na Velikem Zvohu skrinjica in žig.

1018 - Štefanja gora - pl. Jezerca
Sredi zgornje vasi nas markacije usmerijo mimo gasilskega doma po gozdni cesti. Po 15 min pripelje z desne grapast kolovoz, po katerem je včasih tekla planinska pot. Naprej po gozdni cesti pridemo po 30 min na sedlo Davovec, kjer z leve pripelje pot iz Kokre, z desne pa pot od spodnje postaje žičnice. Od sedla vodi gozdna cesta tik nad Davovškimi senožetmi. Na koncu gozdne ceste zavijemo na levo navzgor in smo po nekaj minutah pri grobišču borcev NOB na Brezovcu, nato pelje pot po grebenu slemena oz. v smeri električnega daljnovoda.Po prehodu v južno pobočje in prečenju trase stare žičnice smo v bukovju, po katerem se v ključih ognemo strmini v smeri trase stare žičnice. Naprej se pot v manjših vijugah zložno vzpenja v smeri te trase in pri tem postaja gozdna rast vse bolj redka in pritlikava. Ko pridemo na plano pobočje, je pred nami zgornja postaja gondolske žičnice. Takoj za njo pa Dom na Gospinci. Od sedla do sem 1,45 ure. Od Doma na Gospinci sestopimo na cesto in po njej ca 5 min, nakar pot zavije v levo. V 15 min smo na Kriški planini pri spominskem obeležju NOB. Od tu se spustimo čez leso navzdol in pod spodnjo postajo sedežnice Kriška planina - Dom na Krvavcu pridemo na cesto. Po njej navzdol ca. 100 m ko ponovno zavijemo navzgor levo na dobro shojeno stezo, po kateri smo v 15 min na planini Jezerca.Od Doma na Gospinci do sem 35 minut. Od Doma na Gospinci do Kriške planine vodi pot, na novo zgrajena v poletju 1980. Od Kriške planine do Jezerc pa obnovljena v istem času.

1019 - Zg. Kokra - Dolga njiva
Iz avtobusa izstopimo domala na Jurjev most, čez katerega pelje cesta v naselje Podlebelca. V desnem ovinku skozi naselje in navzgor, delno po bližnjici, smo kmalu pri zidanem znamenju, kjer zavijemo v levo po kolovozu. Ko smo na cesti, po njej navzgor do ovinka, kjer zopet zavijemo na kolovoz, ki se v ravni smeri enakomerno vzpenja. Sprva preči cesto, ki drži h kmetiji Lavrin, pozneje pa še cesto, ki drži h kmetiji Roblek. Do sem 30 min. Po gozdnem kolovozu vodi pot še 30 min, nato po stezi, ki se vzpenja bolj strmo v manjših ključih. čez prodišče, delno zaraslo z ruševjem, se v ridah pospnemo do nižje zahodne stene Zvoha in ob njej do čudovite hudourniške grape, ki jo prečimo po skalni polici, po kateri so še nedavno vodili živino na pašo v planino. Na skali pod polico so še vidne črke SPD, po čemer je soditi, da je bila pot nekoč že markirana. Do sem 2 1/4 ure. Naprej vodi pot med ruševjem severno nad grapo, ki se konča v spodnjem delu Dolge njive. Po lepi dolini do planšarske koče ni več daleč.

 
  Zemljevid je le orientacijske narave
   

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.