Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Markacijski odsek Natisni stran
 

Popravljena pot Kokrsko sedlo - Kalški Greben (poročilo)
25.08.2012

Akcijo, ki je potekala 10. in 11. avgusta 2012, smo pričeli v petek, 10. avgusta, popoldan. Opremo in material smo s tovorno žičnico od PD Kamnik prepeljali na Kokrško sedlo. člani akcije pa smo se peš odpravili na počitek v dom, saj smo v zelo zgodnjih jutranjih urah planirali premik na delovišče.


Pregled poti na ogledni turi 17. 6. 2012

Udeleženci akcije - markacisti: Alojz Pirnat (PD Domžale) - vodja akcije, Zdravko Bodlaj (PD Kamnik) - tehnični vodja akcije, Rajko Balantič (PD Bajtar Velika planina), Boštjan Balantič, Andreja Oražem (PD Onger Trzin), Danilo Oražem (PD Onger Trzin) in Andrej Gril (PD Onger Trzin).
Ker sta markacista pripravnika Andreja in Danilo Oražem istočasno pripravila še društveno akcijo na poteh okoli Kalškega Grebena, sta dva od njih pomagala pri prenosu opreme in materiala. 10 ostalih članov PD Onger Trzin pa je požagalo rušje in markiralo zelo slabo označene dele poti.


Obnova markacij in napisov na skalah

Pričeli smo na najbolj oddaljenem delu delovišča, ker je bilo popoldan napovedano slabo vreme. Popravili smo staro varovanje, tako da smo obstoječo vrv vstavili v nove kline, VK750, s katerimi smo zamenjali pokrivljene VK1250. Sneg in led sta s svojo silo izkoristila moment dolžine klinov, zato sem mnenja, da na greben sodijo sicer manj udobna nižja varovanja. Za varovanje smo na novo zavrtali nekaj novih in nekaj že obstoječih klinov, ki smo jim zaradi nižje trase celotnega varovanja zamenjali pozicije.


Del starega varovanja med popravilom


Dokončano (nižje) varovanje in prehod enega od udeležencev

Eno kratko varovanje je imelo izdrt končni klin, za katerega smo pripravili teren in ga na novo zavrtali ..., pri vseh varovanjih tudi v nadaljevanju je bilo potrebno zavrtati tudi napenjalni klin.
Naslednje varovanje je bilo zaradi podora v gornjem delu podrto, zaradi poškodbe jeklenice smo jo menjali na celotni trasi. Dodali smo par klinov, nepoškodovanim klinom pa samo v nekaj primerih samo zamenjali lokacije in nanovo zavrtali.

Pri naslednjem varovanju smo v zgornjem delu, na ok. 10-metrskem odseku zamenjali traso poti. Zaradi podora je bilo na robu polno kamenja in smo pot umaknili v skalo; prehod opremili z dvema dvojnima stopnima klinoma in podaljšali jeklenico za ok. 4 metre. Na tem varovanju smo v celoti zamenjali jeklenico, ker je bila na določenih delih poškodovana.

Od odcepa na Kalško goro proti Kokrskem sedlu smo popravili en klin poškodovan od strele in ga zamenjali z novim. Ravno v času zaključka akcije popoldan pa je pričelo deževati, vendar smo vseeno varno z vso opremo in preostalim materialom prispeli v kočo. Opravili smo vsa zadana dela po ogledu.

Besedilo in foto: Alojz Pirnat

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.