Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Markacijski odsek Natisni stran
 

Markacijska akcija na poti Kokrsko sedlo - Kalški Greben
21.08.2012

Markacijska akcija na grebenski poti Cojzova koča na Kokrskem sedlu-Kalški greben (11. 8. 2012)

Obnovitvena dela na poti, ki je v oskrbi PD Onger Trzin, je opravila 4 članska ekipa markacistov PZS (pod vodstvom zdaj že potrjene markacijske legende - Alojza Pirnata) ob spremljavi 13-članske četice "sekirc" (beri: planincev) skrbniškega PD, kjer sta najbolj zagnana markacista zakonca Andreja in Danilo Oražem.

V petek pod večer so prispeli na Kokrsko sedlo, da bi se zgodaj naslednje jutro podali proti svojemu višinskemu delovišču, kjer jih je čakalo popravilo varoval na odseku poti grebensko križišče Kalce/Mala Kalška gora/Cojzova koča-škrbina (severno od Kalškega grebena) ter barvanje oznak in čiščenje ruševja na poteh čez Kalce in na Malo Kalško goro. Posebej zahtevna je bila usposobitev varoval pred zloglasno škrbino, na katero so sicer varovala v dobrem stanju. Manjši kamninski zdrs tik pod grebenom in zob časa sta načela nekaj ročnih in vrvnih klinov, potrgala žico in še kaj prav na "Malem Triglavu", kot imenujejo poznavalci ta del slikovite, a mestoma sila izpostavljene poti. Sicer je bila ta dan pot zaprta, a vendarle je se je enemu hitremu planinskemu tekaču le uspelo prebiti mimo markacistov, saj je prehitel začetek njihovih del, zato mu ti še niso bili na poti.

Nekaj so popravili, zamenjali, odvzeli ali pa celo dodali (tudi dva dvojna stopna klina). česar pa se ni dalo uporabiti, pa so odnesli do tovorne žičnice na Kokrskem sedlu, da bo končalo na dolinskem smetišču "zgodovine". Ne gre zanemariti mlajšega in zlasti ženskega dela ekipe, ki je skrbel za obnovo Knafelčevih krogcev in odstranjevanje predolgih rušnatih križcev. Vsi skupaj smo bili v koči malo pred 14. uro oz. po prvi "kontrolirani" popoldanski plohi, ki nas je ujela tik pred hišnih pragom (ta mladih hitrcev seveda ne ...).

Zdaj je spet vse tako kot mora biti, a previdnost še vedno ne bo odveč. Tako kot čelada in samovarovalni komplet, pa čeprav nimamo opravka s čisto pravo ferato. A lahek začetek poti na južni strani Kalškega grebena je že marsikoga privedel v to "severno" skušnjavo. Le privoščite si jo, a dobro podkovani in v pravem spremstvu. Za varovala pa upamo, da bodo čim dlje časa služila svojemu namenu.

V imenu markacijske četice spisal: Miha Pavšek (revitalizirani markacijski upokojenec)


Najprej položno ...


... potem pa strmo!


Končno na višinskem delovišču


Jutranje pojanje oblakov ni obetalo nič dobrega


Smo že na "Malem Triglavu"


Ta maldi ga že sekajo ...


Delovna "hala" na meji med jasnino in meglo


Grebenski "cestarji"


Končno nekaj mehkega!


"Šrauf gre preč, Zdravc!"


Akcija na višku


Pot je zdaj res zaprta!


Agregatski šerpa


Smotan kot zajla ...


Še pol svedra, pa smo not!


Apnenec pa kar šprica ...


Na pomoč prihaja nežni del ekipe


Obnovljeni "krvavi" napisi


Konec zapore, delo je končano!


Prihajajo mladi žagarji in kontrolorka


Meglica nad kočo prinaša dež


Kdo najde razliko med fotografijama prej/potem?

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.