Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Mladinski odsek Natisni stran
 

2. sobota v mesecu (MO): Planina nad Vrhniko
02.03.2018

Živjo!

Mesec je naokoli in tokrat nas vabi Planina nad Vrhniko, ki je za Vrhničane nekaj takega, kot za Ljubljančane Šmarna gora. Ker na planino vodi nešteto poti, se bomo na vrh povzpeli po eni poti, nazaj proti Vrhniki pa sestopili po drugi. Na vrhu nas čaka tudi lesen razgledni stolp, s katerega se vidi na celotno Ljubljansko barje.

  • Komu je izlet namenjen: osnovnošolcem in srednješolcem
  • Kdaj in kje: dobimo se v soboto, 10. marca, ob 7.15 pred OŠ Trzin oz. ob 7.45 pod uro na glavni avtobusni postaji v Ljubljani.
  • Povratek okoli 15.10 na glavno avtobusno postajo oz. ob 15.30 pred OŠ Trzin.
  • Čas hoje: 5 ur (s počitki)
  • Zahtevnost: pot je lahka in primerna za vse vajene hoje v hribe
  • Oprema: planinski čevlji, ki segajo preko gležnja, topla oblačila primerna vremenu (bunda, kapa, rokavice, šal), malica in pijača iz nahrbtnika
  • Prispevek: 10 € - prispevek vključuje prevoz do izhodišča in nazaj
  • INFORMACIJE in OBVEZNE PRIJAVE do četrtka, 8. marca, pri Staši Matjaž na telefonski številki 051 241 606 ali preko e-maila na stasa.matjaz@gmail.com.

V primeru slabega vremena izlet NE odpade, le prilagodili bomo naš cilj.
O morebitni spremembi vas bomo obvestili v petek, 9. marca.

Prijeten planinski pozdrav. Staša

 VABILO

***

Razgledni stolp na Planini nad Vrhniko

Sedanji stolp na Planini nad Staro Vrhniko je že četrti v zadnjih osemdesetih letih.
Prvi improvizirani razgledni stolp, višine 3-4 metre je zgradila skupina vrhniških navdušencev leta 1930. Tri leta kasneje je takratno Olepševalno društvo trga Vrhnika kupilo na Planini nad Vrhniko zemljišče v izmeri 1500 m2 za namen gradnje novega razglednega stolpa in planinske koče.
Nov 16 metrski stolp so odprli v nedeljo 23. septembra 1934, pet let kasneje pa so svojemu namenu svečano predali še gorsko kočo, veliko 3x4 metre. Med drugo svetovno vojno (1942) so Italijani razjarjeni, ker je nekdo na stolp izobesil slovensko zastavo, njegovo konstrukcijo prekucnili v dolino in podrli kočo.
Na nov stolp je bilo potrebno počakati do 22. maja 1955, ko se je s prerezom svečanega traku nad Vrhniko zašopiril kar 21 metrski stolp. Inženir stolpa je bil Jože Coren, ki je svoje ideje kalil pri projektiranju proizvodnih objektov Parketarne Verd, sama izvedbena dela postavitve stolpa pa sopotekala pod budnim očesom tesarskega mojstra Alojza Jurjevčiča. Stolp je z manjšimi obnovitvenimi deli pol stoletja bolj ali manj kljuboval zobu  časa, a po petih desetletjih sta narava in čas pač opravila svoje.
Zato se je leta 2005 na  pobudo Planinskega društva Vrhnika sešel gradbeni odbor za gradnjo nadomestnega stolpa. Odbor je med ljudmi izvedel obširno anketo v katerem jih je povpraševal kakšen stolp si želijo. 85% se jih je izreklo za leseni stolp, podoben dosedanjemu. Z rezultati ankete je bil cilj jasen, pot pa začrtana. Pričel se je lov na zbiranje sredstev, na prve vidne rezultate gradnje novega stolpa pa je bilo potrebno počakati do konca januarja 2008, ko so podrli stari stolp. V začetku februarja so sledila zemeljskega dela in betoniranje temeljev, tretjega aprila pa so na vrh konstrukcije novega stolpa pritrdili smrečico. Uporabno dovoljenje za novega korenjaka je vrhniška upravna enota izdala 25. 4. 2008.
Vir: Planinsko društvo Vrhnika

 

Planina nad Vrhniko: Od stare do nove koče

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.