Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Mladinski odsek Natisni stran
 

Nov taborni prostor PZS v Mlačci (poobjava: 17. 8. 2017)
22.09.2017

Nov taborni prostor PZS v Mlačci diha s polnimi pljuči

Pri projektu je kot vodja delovne skupine MK za ureditev tabornega prostora sodeloval tudi naš član Jaka Peternel.

Vzorčni taborni prostor Mlačca, ki leži na desni strani ceste iz Mojstrane proti Kotu in Krmi, je PZS začela urejati leta 2016 in ga zaključila letos kot primer vzorčnega tabornega prostora za izvedbo planinskih taborjenj.
Dostop je mogoč z avtobusom, urejenih je nekaj parkirišč za osebne avtomobile, zaradi bližine Mojstrane je oskrba tabora preprosta, saj je najbližja trgovina oddaljena le nekaj minut vožnje. Opremljen je s priključkom na vodovodno in električno omrežje, urejeni so odtoki za umivalnico in kuhinjo v rastlinsko čistilno napravo ter štiri kemična stranišča z urejenim praznjenjem in čiščenjem. Primeren je za tabore z do največ 50 udeleženci.

   

Taborni prostor je odlično izhodišče za planinske izlete in ture po gorah v okolici Triglava. Peš se je mogoče podati v doline Vrata, Kot in Krmo, prav tako na bližnja Jerebikovec (1593 m) in Vrtaško sleme (2077 m). Na drugi strani Save se lahko podamo v Karavanke na Dovško babo (1891 m) ali Kepo (2139 m). Z nekaj vožnje so dosegljivi velikani slovenskih gora - Triglav, Škrlatica, Rjavina in drugi. Taborni prostor nudi prijetno okolje tudi za ostale dejavnosti, postaviti je mogoče igrišče za odbojko, ob prostoru je balvan z opremljenimi športnoplezalnimi smermi, podate se lahko v sotesko Mlačco, obiščete Slovenski planinski muzej ali se dogovorite za ogled tematske poti in predstave Rajže po poteh triglavskih pravljic.

16. avgusta 2017 je Vzorčni taborni prostor Mlačca doživel tudi uradno odprtje, ki so ga z besedo počastili podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša, predsednik PZS Bojan Rotovnik in načelnica MK PZS Barbara Bajcer, s planinsko pesmijo pa mladi iz PD Ljubljana-Matica.

 
Trak ob odprtju vzorčnega tabornega prostora v Mlačci so prerezali Jaka Peternel, Bojan Rotovnik, Barbara Bajcer in Bogdan Janša (foto Manca Čujež)

Podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša je ob tej priložnosti izrekel dobrodošlico vsem planincem v Mlačci in tistim, ki bodo še prišli, ponosno omenil bogato gorniško in gorskoreševalno zgodovino Mojstrane, zbrane pa razveselil še z novico, da bo do konca septembra v bližnjem Grančišču nastala še mini ferata za planinski trening. Načelnica Mladinske komisije PZS Barbara Bajcer je izpostavila, da je planinski tabor - letno se izvede več kot 70 taborov z okoli 2500 udeleženci - za mlade priložnost, da poleg planinskih doživetij spoznajo drugačen način življenja, dobijo pomembne življenjske izkušnje in krepijo svojo družabno stran. Predsednik PZS Bojan Rotovnik je poudaril, da je da je Mlačca vzorčni tabor prostor, orisal izvedbo projekta, se zahvalil vsem sodelujočim ter povedal, da se z odprtjem simbolično končuje projekt ureditve vzorčnega tabornega prostora in se začenja redna skrb zanj, za katerega bi naj pod okriljem PZS skrbela Mladinska komisija. Trojico je doletela čast prereza modrega traku, pridružil se jim je tudi Jaka Peternel, vodja delovne skupine MK za ureditev tabornega prostora, pri projektu pa sta pomembno vlogo prevzela tudi podpredsednik PZS Miro Eržen in generalni sekretar PZS Matej Planko.

Več o projektu si lahko preberete tule.

vir: www.pzs.si

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.