Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Predstavitev tekmovanja Natisni stran
 

Kratka predstavitev tekmovanja MiG
21.12.2009

Tekmovanje Mladina in gore (MiG) je v Sloveniji verjetno najbolj uveljavljeno planinsko tekmovanje za mlade iz znanj, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Tekmovanje MiG je hkrati tekmovanje iz znanja in športno tekmovanje, saj planinstvo obe prvini enakovredno združuje. Namenjeno je osnovnošolski mladini od 6. do 9. razreda. Štiričlansko ekipo osnovnošolcev vodi njihov mentor.
Mladi planinci osvajajo znanja, ki so potrebna za udeležbo na tekmovanju MiG, v okviru programov planinskih skupin v planinskih društvih (PD), v okviru vsebin, ki izhajajo iz obveznega programa šol (redni pouk in športni dnevi) ali drugih neformalnih oblik delovanja (družinsko planinstvo).
Srečanje je poleg samega tekmovanja seveda namenjeno tudi druženju in medsebojnem spoznavanju mladih planincev iz vse Slovenije.
Ekipe se najprej pomerijo na izbirnem regijskem tekmovanju, približno tretjina najboljših ekip pa se uvrsti v finalni del državnega tekmovanja.

Tekmovanje v sedanji obliki je izšlo iz tekmovanja različnih osnovnih šol, ki so delovale v okviru mladinskega odseka PD Domžale in so ga začeli izvajati leta 1982. Sčasoma je tekmovanje preseglo svoje okvire in leta 1989 je bilo takrat še republiško tekmovanje prvič izvedeno prav v Domžalah.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.