Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Upravni odbor Natisni stran
 

Kam z 0,5 % (dohodnina 2007)?
20.04.2007

Nekateri najbolj pridni člani ste svoje dohodninske napovedi verjetno že oddali. Iz izkušenj preteklih let pa vemo, da velika večina državljanov svoje napovedi odda »tik pred zdajci«.

čemu to pisanje?

Po novem Zakonu o dohodnini, ki se je začel uporabljati s 1. 1. 2007, lahko do 0,5% delež (variante: 0,1 %; 0,2 %; 0,3 %; 0,4 %; 0,5 %) od davka na vašo dohodnino namesto državnemu proračunu prispevate za donacije različnim verskim, humanitarnim, invalidskim, dobrodelnim, zdravstvenim, športnim, kulturnim, ekološkim, ... organizacijam.

Se pravi: Ta sredstva za zavezance ne pomenijo nobenih dodatnih stroškov, ampak se 0,5 % odmerjene dohodnine nameni točno določenemu upravičencu in ne v državni proračun. Davčni zavezanci boste lahko zahtevo za namenitev donacije podali že na obrazcu »Napoved za odmero dohodnine za leto 2006«.

Na zadnji strani predizpolnjenega obrazca, ki ste ga prejeli domov, najdete rubriko z naslovom »Zahteva za namenitev dela dohodnine«. V njej lahko navedete, komu želite nameniti 0,5 % dohodnine, ki vam bo odmerjena za leto 2007 (in ne za leto 2006 !!) in za nadaljnja davčna leta (do preklica oziroma vložitve nove zahteve za namenitev dela dohodnine, ki jo lahko podate kadar koli prek sistema eDavki na spletni strani http://edavki.durs.si oz. pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu).

Nekatera društva so že pohitela in se obračajo na vas v želji, da se jih spomnite pri tej donaciji.

Tu smo predvsem planinska ter tudi športna društva precej prikrajšana (hote ali nehote??!!), saj so nas na Ministrstvu za Šolstvo in šport očitno »pozabili« uvrstiti na seznam upravičencev, ki je trenutno objavljen na strani DURS-a.

Po besedah vodje finančne službe na Planinski zvezi Slovenije trenutno že potekajo aktivnosti za vpis na seznam (pogovori z MŠŠ), ki bo dokončen (30. septembra 2007) a takrat bo v resnici že prepozno za vpis na obrazce za odmero dohodnine, ki jo moramo oddati do 30.4.2007. Marsikomu se namreč ne bo dalo naknadno spreminjati napisanih podatkov v letošnji napovedi).

Dejavnost našega društva je usmerjena predvsem v delo z mladimi (mladinski odsek, športno-plezalni odsek). Vsi strokovni kadri delujemo kot prostovoljci. Zato verjamemo, da boste vsaj del tako doniranih sredstev nameniti našemu društvu.

če se torej odločite za tovrstno donacijo in s tem podporo našim programom, vas prosimo, da na zadnji strani obrazca za odmero dohodnine, v rubriki "Zahteva za namenitev dela dohodnine" vpišete društveno davčno številko 38182858 in navedete želeni odstotek (največ do 0,5%). Vljudno prosimo, da o tej možnosti obvestite tudi vaše sorodnike, prijatelje, sodelavce, sosede in druge prijazne državljane.

Že sedaj pa se vam najiskreneje zahvaljujemo za vašo pomoč!

Primer izpolnitve dela dohodninskega obrazca, s katerim podprete programe našega društva:

     
     
       

    © PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.