Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Športno-plezalni odsek Natisni stran
 

Na OI tudi športno plezanje
03.06.2016

Na zasedanju v Lozani je predlog o petih novih panogah podprl tudi izvršni odbor MOK-a, o dokončni usodi pa bo odločala skupščina olimpijske organizacije.
Pobudo o širitvi programa oziroma o uvrstitvi petih novih panog na spored olimpijskih iger v Tokiu 2020 so podali japonski organizatorji teh iger septembra lani.
Zdaj je širitev v rokah delegatov MOK-a, ki bodo odločali na zasedanju skupščine avgusta v Riu.

Ti novi športi so baseball/softball, karate, rolkanje, športno plezanje in deskanje na valovih. MOK je pri njihovem pridruževanju olimpijski družini upošteval razširjenost panog po svetu, pa tudi njihovo priljubljenost na Japonskem, ni pa bil nezanemarljiv niti vidik privlačnosti za mlado populacijo, prav tako pa so poudarili enakost spolov, saj so nove panoge namenjene tako ženskam kot moškim.

Kljub morebitni uvedbi novih panog naj bi dosedanji športi, na poletnih OI jih je 28, ostali v programu. O morebitnih spremembah pri dosedanjih športih bo MOK odločal šele naslednje leto.
Če bo pet novih športov sprejetih, bodo na igrah gostili 18 disciplin več s približno 500 udeleženci. Ti številki pa naj ne bi ogrozili udeležencev v katerem od drugih olimpijskih športov.
Kot je sporočil MOK, je predlagana širitev programa na OI 2020 del projekta Olimpijska agenda 2020, ki naj bi prinesla več prilagodljivosti pri izvedbi iger in programu. V tem dokumentu je prirediteljem omogočeno, da predlagajo nove športe za svoje igre, vendar njihova izbira za MOK ni zavezujoča.


Mina Markovič (vir: http://www.radio-ptuj.si/)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.