Uvod
  Aktualno
  Članarina 2021
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Športno-plezalni odsek Natisni stran
 

2. tekma Zahodne lige v Radovljici
10.03.2015

Po 1. tekmi letošnje Zahodne lige, ki se je odvijala v soboto, 7. 2. 2015 na Jesenicah (hitrost), so se v soboto, 7. 3. 2015 mladi športni plezalci zbrali na 2. tekmi - tokrat v Radovljici, kjer so jih pričakali balvani.
Zakaj je bila tekma nekaj posebnega, si lahko preberete v spodnjem komentarju.

Tokrat sta naš ŠPO predstavljala: Andraž Dornik Šelb (starejši cicibani), ki je zasedel 27. mesto (v konkurenci 38 plezalcev) ter Nina Kralj (starejše cicibanke), ki je med 60 plezalkami zasedla 34. mesto. Čestitamo.

Naši nekdanji članici (sedaj članici Društva za razvoj plezalne kulture iz Ljubljane) pa sta v kategoriji starejše cicibanke zasedli: Minea Gorec odlično 8. mesto, Prija Dolinar pa 38. mesto.

Naslednja tekma bo v Ljubljani (organizator Društvo za razvoj plezalne kulture) 28. 3. 2015. Tokrat mlade plezalce čaka težavnostna tekma.
Več na spletni strani Zahodne lige >>>

 


 

Pavel Škofic je v poročilu s tekme zapisal tole (Povzeto (tudi) po strani http://www.gore-ljudje.net/): Balvanska tekma za pokal Zahodne lige v Radovljici je bila nova prelomnica ob kateri se je treba zamisliti, na kakšen način se lotiti organizacije naslednjih tekmovanj.


vir: http://pdradovljica.si/

Prvič sploh je v vseh petih starostnih kategorijah skupaj nastopilo nad tristo plezalcev – natanko 301. Na prvi pogled to ni velika sprememba proti prej rekordnim 297, vendar se zmanjšuje udeležba v kategoriji kadetov, obenem pa se povečuje število plezalcev mlajših kategorij. Starejši cicibani in starejše cicibanke so letos le za 2 plezalca zgrešili število 100. Od tega je bilo le starejših cicibak neverjetnih 60.

 

Pri tem je zanimivo, da je drugo uvrščena v tej kategoriji opravila 27 poskusov za dosego devetih vrhov. To pomeni en poskus skoraj vsake 4 minute. Verjetno je med plezalci še tudi kdo, ki je opravil več poskusov, vendar tega naša trenutna statistika ne pokaže (za naslednje leto bomo program prilagodili, da pridemo do tega podatka). Ta primer navajam, ker se občasno pojavljajo pomisleki, da časa za plezanje ni dovolj. Pri recimo 30 poskusih v balvanskih problemih dolžine dobre štiri metre, nam to da skupno dolžino plezanja dobrih 120 metrov. Prepelzati šest relativno težkih smeri dolžine 20 metrov v dveh urah je najbrž kar resen zalogaj. Po tej logiki je verjetno zelo težko pričakovati, da bi podaljševaje časa prineslo kaj drugega kot nezaželjeno taktiziranje.

 

Kljub temu, da imamo v Radovljici na razpolago ogromno površin v treh telovadnicah in zelo učinkovit ventilacijski sistem, je pri takem številu obiskovalcev že treba razmišljati o tem, kako s tehničnimi in organizacijskimi prijemi omogočiti še boljše počutje tekmovalcev in spremljevalcev.

V želji, da bi poenostavili razumevanje kdaj je dosežen vrh smo v pravila zapisali, da je treba vrh z dvema dlanema držati vsaj dve sekundi. S to definicijo smo takoj zašli v težave, saj (še) nimamo mehanizma za točno merjenje. V tem elementu torej zaenkrat še vedno ostaja v veljavi, da mora sodnik povedati, kdaj je vrh dejansko dosežen (IFSC pravilo), nikakor pa tega ne sme narediti prej kot v dveh sekundah.


vir: http://pdradovljica.si/

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.