Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Športno-plezalni odsek Natisni stran
 

Olimpijske sanje 2020 so se za športno plezanje končale
08.06.2013

 
 
   
Športno plezanje je bil eden od osmih športov, ki so se potegovali za uvrstitev v družino olimpijskih športov na Olimpijskih igrah 2020. 29. maja 2013 je Komisija MOK, ki odloča o vključitvi novih športov v olimpijsko družino, izbrala 3 športe, izmed katerih bo septembra 2013 odločila o enem, ki bo prvič predstavljen na OI 2020.

Športno plezanje se je z disciplino težavnost, kjer imamo Slovenci največje uspehe tako v moški, predvsem pa v ženski konkurenci, borilo za vključitev v olimpijski program na Olimpijskih igrah leta 2020. Za vključitev med olimpijske športe so se potegovali še: baseball/softball, karate, rolanje, squash, wakeboarding, rokoborba in borilna veščina wushu.

 
 
   
Na seji Komisije MOK v St. Petersburgu v Rusiji so mednarodne matične zveze še enkrat predstavile svoje športe, med drugim je Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC v sestavi predsednik IFSC Marco Maria Scolaris, generalna sekretarka IFSC Debbie Gawrych, športni manager IFSC Jérôme Meyer in Evgeniya Malamid iz Rusije, članica komisije za športne plezalce IFSC, predstavila športno plezanje, vrline, univerzalne vrednote, ključne razloge za uvrstitev med olimpijske športe ... Po predstavitvi je komisija glasovala in odločila, da se v nadaljnji izbor uvrstijo: baseball/softball, squash in rokoborba.

Polnopravni člani Mednarodnega olimpijskega komiteja se bodo sestali na 125. zasedanju v Buenos Airesu v Argentini od 7. do 10. septembra, na katerem bodo glasovali, katerega od treh športov dodati v program olimpijskih iger že XXXII. Olimpijade leta 2020.

Predsednik IFSC Marco Scolaris je izbranim čestital: "Najprej čestitke in najboljše želje športnikom treh izbranih športnih panogah za končno glasovanje 7. septembra na 125. zasedanju v Buenos Airesu. Kljub temu, da smo se želeli danes povzpeti dlje, višje in hitreje, nam ni uspelo. Zdaj je čas, da gremo znova naprej in spet plezamo."

 
  Maja Vidmar, foto: Ana Piunova, www.mountain.ru
   
"Tekmovalno plezanje je pomemben del našega športa za dolgo časa. To je izjemen dogodek tako za udeležence kot gledalce. Pri hitrostnem plezanju plezalci tekmujejo sočasno na enakih smereh, in sicer na čas, kdo najhitreje pride na vrh stene. Težavnostno plezanje vključuje vrv in preizkuša vzdržljivost plezalcev, ki tekmujejo v tem, kdo lahko pripleza najvišje. Balvansko plezanje (brez vrvi) pa je končni test plezanja trdnosti in moči. Imamo nekaj odličnih mladih plezalcev, ki bodo vzorniki športnemu plezanju v prihodnosti. Vsa sredstva so v naših rokah. Trend je navzgor in se bomo posvetili rasti našega športa po vsem svetu," je dodal Jerome Meyer, IFSC športni manager.

Scolaris je še dejal: "Še vedno smo prepričani, da se športno plezanje s svojim programom, vrednotami itd. popolnoma vključuje med olimpijske športe. Nadaljevali bomo naša prizadevanja, da delijo naše vrednote in naš način življenja z mladimi generacijami in razvijajo nove tržne priložnosti na prostem trgu, ki je ogromen in stalno narašča. Naše poslanstvo ostaja v podporo rasti športnemu plezanju po vsem svetu in organiziranju raznih dogodkov za združevanje najboljših mednarodnih športnikov. Računamo lahko na mlade in dinamične plezalne skupnosti kot tudi na navdušeno strokovno plezalsko javnosti, nam pomagajo pri tej nalogi."

Nekaj edinstvenih in ključnih podatkov o plezanju:
• velika svetovna skupnost,
• 25 milijonov plezalcev v 140 državah na petih celinah,
• plezalci so mladi - povprečna starost je 19 let (39 % mlajših od 18 let), v praksi pa vse plezajo do starosti 60 let in več,
• število plezalk je zelo visok (38 % v primerjavi z običajnimi največ 31 % športnicami posameznega športa).

 
  vir: http://www.czechclimbing.com/
   
IFSC ključni podatki:
• 81 aktivnih zveze držav (skoraj vse organizirajo svoje nacionalne prvenstvo),
• na dve leti svetovno prvenstvo (od leta 1991),
• letno mladinsko svetovno prvenstvo (od leta 1992),
• 40 mednarodnih dogodkov na leto.

Vir: IFSC, MOK
Pripravila Zdenka Mihelič (PZS)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.