Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Vabilo na "družinski izlet" (dolina Kamniške Bistrice)
20.11.2019

DRUŽINSKI IZLET
Kamen, skala, balvan, griča, peč …

Pred približno 25 stoletji je v dolini Kamniške Bistrice kraljeval kralj … Ne, ne - tako bi se sicer začela kakšna lepa pravljica, ne pa naša pripoved.

V naši zgodbi bo imel glavno besedo ledenik (kaj je že to?). Bil je mogočen, segal je od vrhov Grintovcev do Kraljevega hriba (v bližini spodnje postaje nihalke na Veliko planino). S seboj je nosil skale različnih velikosti, ki so se med sabo zaletavale, drobile, brusile …

Ko se je zaradi otoplitev (starši - vas to na kaj spominja?) začel topiti, je nastala alpska reka, ki je odvajala ledeniško vodo in obenem oblikovala sedanjo dolino Kamniške Bistrice. Nekatere skale pa so imele "srečo". Niso se zdrobile in obrusile, zato jih še vedno lahko opazujemo v vsej njihovi lepoti in velikosti. Pravimo jim ledeniški balvani. In na našem izletu bomo spoznali nekatere izmed njih.

Pot nas bo najprej od Doma v Kamniški Bistrici vodila do Lepega kamna. V bližini je tudi največji balvan v Sloveniji - Sivnica. Potem obiščemo Žagano peč, od tam pa se skozi spominski park žrtev nesreč v gorah nad Kamniško Bistrico (tu boste lahko prisluhnili tudi kakšnemu poučnemu svarilu) in mimo Plečnikovega lovskega dvorca vrnemo na izhodišče.

  • KAM: Lepi kamen (888 m)
  • KDAJ: V soboto, 23. 11. 2019.
  • ODHOD: 8.00 - parkirišče pri Osnovni šoli Trzin.
  • VRNITEV: Predvidoma ob 15.00 na isto mesto.
  • PREVOZ: Z osebnimi avtomobili.
  • POT: Je tehnično nezahtevna (vzpon in sestop skupaj 3 ure hoje) in primerna tudi za naše najmlajše člane. Predvidenih dovolj počitkov!
  • OPREMA: Močni čevlji z narebranim podplatom, nahrbtnik, oblačila primerna hladnejšim razmeram (kapa, rokavice, šal, vetrovka ali bunda, pulover, dežnik, palerina,...). In seveda precej dobre volje … J Hrana iz nahrbtnika! (Po izletu je sicer možno v lastni režiji kaj prigrizniti v Domu v Kam. Bistrici)
  • PRISPEVEK: Strošek prevoza (možna prerazporeditev v avtomobilih).

Izlet vodijo: Emil Pevec in Irena Mučibabić (vodnika PZS) ter Nina Zupan (mentorica v vrtcu).

INFORMACIJE in OBVEZNE PRIJAVE (zaključek zbiranja prijav je v petek, 22. 11. ob 16.00): emil.pevec@gmail.com, 031 570 533, nincazupan@gmail.com.

VABILO

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.