Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Do izvira Soče nič več brezplačno
05.05.2018

Kot smo lahko prebrali na portalu siol.net, bodo letos prenovili močno oblegano pot, ki vodi do samega izvira reke Soče. Gre za eno od najbolj priljubljenih izletniških točk v Posočju, a je pot do njega za neizkušene pohodnike zahtevna, celo nevarna.

"Trenutna pot do izvira Soče, ki jo je opremilo Planinsko društvo Jesenice, je sicer po planinskih standardih primerno opremljena, vendar spada v najzahtevnejšo kategorijo zavarovanih plezalnih poti in je zato neprimerna za trenutno strukturo obiskovalcev," je povedal Janko Humar, v. d. direktorja zavoda Turizem Dolina Soče.

Ocenjujejo, da izvir Soče letno obišče več kot 30 tisoč obiskovalcev. "Med obiskovalci izvira je planincev s potrebnim znanjem in izkušnjami le za vzorec, vse preostalo so običajni turisti, ki se v zahtevnem gorskem okolju ne znajo primerno obnašati. Ker se tudi planinci zavedajo te težave, smo se s prejšnjim upravljavcem PD Jesenice in PZS jeseni 2016 dogovorili, da jo predajo v upravljanje našemu zavodu," je pojasnil Humar in dodal, da je bilo na tem območju "do zdaj kar nekaj nesreč, vendar še vedno relativno malo glede na veliko število obiskovalcev".

Pot do izvira želijo še letos urediti tako, da bo kar se da varna za vse obiskovalce. "Naredili in zavarovali bomo razgledišča, izogibališča, varnostne ograje; jeklenico na plezalnem delu bomo zamenjali s stopnišči in podesti, kar bo omogočalo varen prehod tudi neizkušenim obiskovalcem," je naštel Humar, ki upa, da jim bo načrte uspelo uresničiti še letos.

Z ureditvijo poti do izvira Soče bodo uvedli tudi vstopnino. "Z njo nameravamo pokriti stroške ureditve in zagotoviti nadaljnje tekoče urejanje ter vzdrževanje poti," je pojasnil Humar in dodal, da se je podobna ureditev Tolminskih korit, ki jih prav tako upravlja zavod Turizem Dolina Soče, izkazala za zelo pozitiven ukrep. "Tolminska korita so eden najboljših primerov organiziranega pristopa in upravljanja poti na območju naravne znamenitosti v Sloveniji. Zelo konkretne izkušnje želimo prenesti naprej na izvir Soče in morebiti še katero izmed turističnih atrakcij v dolini."

Slika zg.: Jezerce, kjer na dan privre Soča. Foto: Boris Pretnar (www.slovenia.info)
Slika sp.: Med obiskovalci izvira je planincev s potrebnim znanjem in izkušnjami le za vzorec.
Foto: Boris Pretnar (www.slovenia.info)

V Posočju več vstopnin za znamenitosti (Delo, 4. maj 2018)
Naravne danosti
Vstopnina je vir za urejanje poti in varnosti, a pomeni poseg v pravico do dostopa do narave Tako kot je treba plačati vstopnino za obisk Tolminskih korit, bo najbrž že prihodnje leto treba tudi za izvir Soče, morda pa tudi pri slapu Boka in še posebno pri obleganem slapu Kozjak pri Kobaridu. Zakon je zelo ohlapen pri določanju pravil za rabo naravnih vrednot, a ministrstvo obljublja spremembe.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.