Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

125 let skupaj na planinskih poteh
27.02.2018

27. februarja 1893 je bilo ustanovljeno Slovensko planinsko društvo, predhodnik Planinske zveze Slovenije, ki 125 let pozneje v 290 društvih in klubih združuje več kot 57 tisoč članov. Ponosni smo, da smo med najbolj množičnimi nevladnimi in prostovoljskimi organizacijami v Sloveniji in najbolj množična športna organizacija, poslanstvo katere je planinstvo kot način življenja.

V počastitev 125 letnice organiziranega planinstva v Sloveniji, se je danes (torek, 27. februarja 2018) zvrstilo več dogodkov med drugim položitev cvetličnega aranžmaja pri spominski plošči na pročelju blagovnice Nama, na ustanovnem mestu Slovenskega planinskega društva in svečano odprtje novih prostorov Planinske zveze Slovenije s krajšim kulturnim programom na naslovu Ob železnici 30 a v Ljubljani.

Planinska zveza Slovenije danes, 125 let po ustanovitvi Slovenskega planinskega društva, združuje 290 planinskih društev in klubov. Medtem ko je bil v obdobju najuspešnejšega delovanja PZS član že vsak dvajseti Slovenec, je zdaj imetnik članske izkaznice približno vsak petintrideseti Slovenec, saj članstvo šteje dobrih 57.000 posameznikov. Planinska zveza je tako najbolj množična športna organizacija v Sloveniji in med najbolj množičnimi nevladnimi in prostovoljskimi organizacijami v državi.
Planinska društva upravljajo 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov ter skrbijo za mrežo planinskih poti v skupni dolžini več kot 10.000 kilometrov po vsej Sloveniji. Poleg tega planinska organizacija skrbi za varovanje gorske narave in varnost v gorah, za strokovno usposabljanje planinskih kadrov in planinsko kulturo.
Planinski vestnik, ki izhaja od leta 1895, je najstarejša še izhajajoča slovenska revija. Istega leta je bil postavljen Ajažev stolp na Triglavu, letos pa mineva 240 let od prvega vzpona na najvišjo goro Slovenije, ki je tudi najmočnejši narodni simbol Slovencev.
Svetovno prepoznavna alpinistična dejavnost in tekmovalni športi pod okriljem PZS – športno plezanje, ledno plezanje in turno smučanje – doživljajo pravi razcvet tako z vrhunskimi mednarodnimi dosežki kot na rekreativni ravni.
Poleg selitve sedeža PZS zadnje obdobje zaznamuje tudi informatizacija delovanja planinske zveze: informacijski sistem Naveza, ki povezuje vsa planinska društva, vzpostavitev katastra planinskih poti, alternativne možnosti včlanjevanja v planinsko organizacijo (prek spleta, na Petrolu, z darilnimi karticami), prenos podatkov in arhivov na spletno stran ter dejavnost na družabnih omrežjih, tako da Planinska zveza Slovenije kljub tradicionalni naravnanosti stopa v korak s časom.

125 let Planinske zveze Slovenije | avtor: dr. Peter Mikša, slikovno gradivo: fototeka Slovenskega planinskega muzeja

Planinska zveza Slovenije skozi čas | časovni trak

vir: pzs.si

 

XX

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.