Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Pozor, v gorah 4. stopnja nevarnosti proženja snežnih plazov
03.02.2018

Za prihodnje dni je za visokogorje napovedana 4. stopnja, to je velika nevarnost proženja snežnih plazov, za sredogorje pa 3. oziroma znatna po petstopenjski evropski lestvici.

Opis stanja in napoved (petek, 2. 2. 2018)

Splošna stopnja nevarnosti - petek, 2. 2. 2018
Nevarnost je 4. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - VELIKA.
Glavni problem: nov sneg, napihan sneg
Vzorec nevarnosti: Sneženje po daljšem obdobju mraza

Ocena tveganja
Nevarnost snežnih plazov se je zaradi novega snega v gorah nad nadmorsko višino okoli 1000 m povečala in je VELIKA, 4. stopnje. Nižje je večinoma ZMERNA, 2. stopnje. Ker je snežilo na večinoma trdo in deloma poledenelo podlago, se je sneg z njo slabo sprijel. Močan jugozahodnik je prenašal sneg v zamete, ki so nastajali večinoma na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel. Pričakujemo spontano proženje številnih manjših in srednje velikih ter posameznih velikih plazov s strmih in tudi srednje strmih pobočij. Nižje se lahko spontano prožijo posamezni plazovi na strmih, travnatih pobočjih, kjer je snežilo na kopno podlago.

Snežne razmere
V gorah je zapadlo od 20 do okoli 70 cm snega, še več lahko v zahodnih Julijskih Alpah. Največ novega snega je v Julijcih, najmanj pa v vzhodnih Karavankah in na Pohorju, tam je do danes zjutraj zapadlo od 20 do 30 cm snega. Novi sneg je nestabilen, rahel in mehak. Veliko je zametov, na vetru izpostavljenih legah pa je novi sneg marsikje spihan do podlage, ki je trda in tudi poledenela. Razmere se zaradi sneženja še spreminjajo.

Predviden razvoj vremena
Danes bo oblačno s sneženjem. Težišče padavin se bo čez dan prenašalo iznad severozahodnega dela države na jugozahod, deloma pa tudi proti severovzhodu. V hribih in gorah bo pihal šibak do zmeren veter severnih smeri. Do večera pričakujemo v zahodni polovici Slovenije od 20 do 50 cm snega, največ v hribih severne Primorske, Notranjske in Kočevske. Sneženje bo proti večeru slabelo in ponoči, razen ja jugu, prehodno ponehalo. Jutri se bo sneženje od juga spet razširilo nad večji del Slovenije. Popoldne bodo padavine postopno ponehale. Čez dan bo lahko zapadlo še od okoli 10 do 30 cm snega, največ na jugozahodu države, manj kot 10 cm pa v vzhodnem delu. V hribih in gorah bo pihal zmeren do močan severni do severovzhodni veter. V noči na nedeljo se bo delno razjasnilo, veter bo oslabel. V nedeljo čez dan se bo marsikje spet nekoliko pooblačilo predvsem v sredogorju. V ponedeljek bo suho in hladno.

Tendenca snežnih razmer
Snežna odeja se bo še debelila. Do sobote zvečer bo lahko na območju med Kočevsko, Snežnikom in Julijskimi Alpami zapadlo še okoli 50 cm snega, krajevno lahko tudi več, drugod pa od 10 do 30 cm. Sneg bo nad okoli 800 m večinoma suh, nižje pa moker. Severni in severovzhodni veter bo prenašal novi sneg in delal nove zamete na zahodnih in južnih straneh grebenov in sedel. Snežna odeja bo ostala nestabilna, rahla. Še se bodo spontano prožili plazovi novega snega predvsem s strmejših pobočij, zaradi veliko napihanega snega in nizkih temperatur pa se bo nevarnost snežnih plazov tudi v prihodnjem tednu le počasi zmanjševala. Ob koncu tedna odsvetujemo obisk gora, predvsem območij NAD GOZDNO MEJO in strmejših ter srednje strmih pobočij. V sredogorju in v gričevju bodo zlasti nevarna STRMA TRAVNATA POBOČJA, kjer se lahko sprožijo posamezni talni plazovi ali pa plaz sprožite sami. To velja predvsem za območje Škofjeloških hribov, za Notranjsko, Kočevsko in severno Primorsko. Previdnost pa je potrebna tudi nižje na strmih pobočjih, kjer je snežilo na travnato podlago in je zapadlo vsaj 20 cm snega.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

 ZGIBANKA Pozor, snežni plaz

vir: www.pzs.si

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.