Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Odsvetujemo obisk gozdov!
17.12.2017

Zavod za gozdove Slovenije je izdal naslednje priporočilo:

Slovenski gozdovi so zaradi nedavnih vremenskih ujm močno poškodovani, zato odsvetujemo sprehajanje in sanacijo gozdov do umiritve razmer.
Vremenska ujma, ki je prizadela območja od Bovca do Bele krajine, je z močnim vetrom in padavinami v preteklem tednu povzročila veliko škodo in težave v velikem delu države. Zavod za gozdove Slovenije zato obiskovalcem in lastnikom gozdov svetuje:

"Zaradi podrtega drevja je več gozdnih cest na območju poškodovanosti gozdov neprevoznih. Poškodbe na gozdnih cestah so nastale zaradi vetroloma, ponekod tudi zaradi močnega deževja in plazov.
Obiskovalcem gozda do umiritve vremenske situacije odsvetujemo vsakršno gibanje v gozdu, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe obiskovalcev.
Lastnike gozdov pozivamo, da po umiritvi vremena sami pregledajo svoje gozdove. S sanacijo posledic vetroloma lahko začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo ves dodatne informacije.
Posek poškodovanih iglavcev ter izvoz lesa iz gozda v lupljenje ali predelavo morata biti zaključena najkasneje do sredine maja prihodnjega leta, da se preprečijo dodatne škode zaradi namnožitve podlubnikov na poškodovanem drevju. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočamo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, drugače naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.«

Najbolj pogosto je veter prevračal drevesa smreke, pa tudi jelke in listavce. Veter je drevje podiral in lomil večinoma posamično, v šopih in skupinah ter ponekod tudi ploskovno na večjih površinah.
Po podatkih prometno informacijskega centra (PIC) so zaradi podrtih dreves, plazov in poplav zaprte nekatere ceste po državi.

Več aktualnih podatkov najdete na strani http://znanjeza.gozdis.si/index.php.

***

MMC RTV SLO, 18. 12. 2017: Pustošenje po gozdovih najhujše v zadnjih dveh desetletjih

Orkanski veter, ki je 11. in 12. decembra pihal po državi, je uničil za več kot 1,3 milijona kubičnih metrov drevja. Gre za najhujše poškodbe gozdov zaradi vetra v zadnjih 20 letih, so sporočili z Zavoda za gozdove Slovenije.

Najhujše poškodbe zaradi vetra v zadnjih dveh desetletjih
Poškodbe gozdov, ki jih je v zadnjih dneh povzročil veter, presegajo do zdaj znane poškodbe zaradi vetrolomov, ki so se zgodili v zadnjih 20 letih, tako po količini poškodovanega drevja kot po obsegu prizadete površine, so dodali v zavodu.
Do zdaj so največ poškodb povzročila neurja z močnim vetrom v poletju 2008, zaradi katerih je bilo v letu 2008 posekanih skupno za 430.000 kubičnih metrov dreves. Orkanski veter je 13. julija tistega leta na omejenem področju na prelazu Črnivec med Kamnikom in Gornjim Gradom podrl za 350.000 kubičnih metrov drevja.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.