Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Planinsko kočo na Korošici ogenj v celoti uničil
21.10.2017

Kocbekov dom na Korošici (1803 m) je planinska postojanka, ki stoji v kotlini Korošice, pod južnim pobočjem Ojstrice. Imenovana je po Franu Kocbeku, pobudniku in organizatorju slovenskega planinstva v Kamniško-Savinjskih Alpah.
Prvotna koča, ki jo je postavilo Nemško-avstrijsko planinsko društvo leta 1876, je leta 1881 pogorela. Leto kasneje so zgradili novo. Po prvi svetovni vojni je nemško kočo prevzela Savinjska podružnica SPD. V 30. letih 20. stoletja je bila večkrat obnovljena. Med drugo svetovno vojno je kočo zasegla nemška planinska organizacija, po vojni pa so jo prevzeli celjski planinci.
V letih 1969 - 1973 je bila deležna večje prenove in dana v uporabo 16. septembra 1973. Upravlja jo PD Celje Matica.

vir: Wikipedija

***

Kocbekov dom na Korošici in vrhovi nad njo so bili že večkrat cilj izletov trzinskih planincev. Včasih smo sodelovali tudi na nogometnem turnirju, ki so organizirani na "najvišjem slovenskem nogometnem igrišču".

***

V petek, 20. 10. 2017 popoldne pa je Kocbekov dom na Korošici (občina Luče) popolnoma pogorel.
Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je v domu, ki stoji ob južnem vznožju Ojstrice na 1.808 metrih višine, zagorelo ob 18.36.
Posredovali so gasilci PGD Kamniška Bistrica, Kamnik in Luče ter gorski reševalci GRS Celje in Kamnik, večino reševalcev in opreme pa je na kraj dogodka pripeljal helikopter policije.
V času požara so bili v koči trije tuji državljani, 41-letna državljanka Poljske, stanujoča  na območju Zadra v Republiki Hrvaški, in njena dva mladoletna sinova, so sporočili s PU Celje. Planince je policijski helikopter prepeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana. Planinsko kočo je ogenj v celoti uničil. Ogled kraja požara je v teku, prav tako tudi zbiranje obvestil.

vir: www.vecer.com


Kocbekov dom na Korošici (vir: wikimedia.org)

Po zaenkrat še neuradnih podatkih, dogodek policisti še vedno preiskujejo, je izbruhu silovitega požara botrovala neprevidnost, saj naj bi 41-letnica, ki je želela v zimski sobi skuhati čaj, iz plastične posode, misleč, da je v njej voda, v kozico na štedilniku nalila petrolej, kar je pripeljalo do hipnega in silovitega požara, ki ga kljub trudu gasilcev ni bilo več moč ustaviti in pogasiti.

Več na:


Vir: 24ur.com, foto: Maruša Štorgel


Vir: 24ur.com, foto: Maruša Štorgel

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.