Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Pot čez Boštjanco s Kamniškega na Kokrsko sedlo znova prehodna
01.08.2017

V soboto, 29. julija 2017, smo zaključili dvodnevno zvezno akcijo markacistov PZS na območju podora v Boštjanci. Pot je bila zaprta od 23. maja 2017 in se zaradi aktivnosti podora ni urejala prej.


Pot čez Boštjanco s Kamniškega na Kokrsko sedlo znova prehodna (foto: Alojz Pirnat)

Prvi del akcije so izvedli že 20. julija 2017 v sodelovanju dveh markacistov pod vodstvom načelnika Zdravka Bodlaja, enega aktivnega člana in enega alpinista PD Kamnik. Izvedli so rušenje skal na delu aktivnega skalnega podora in čiščenje trase na predelu poškodovanih varoval.

V petek in soboto pa smo pod vodstvom načelnika izvedli sanacijo poškodovanega dela poti. Sodelovali so štirje markacisti iz PD Kamnika, eden iz PD Bajtar in eden iz PD Domžale. Za varnost je osebno skrbel predsednik PD Kamnik, ki je na mestu podora razpeljal fiksno vrv, saj je bil del stene poln peska.

Dopolnili smo poškodovane kline in sanirali pet raztežajev žične vrvi v skupni dolžini 40 metrov ter dodali tri stopne in dva oprijemalna klina. V povratku smo nadaljevali s štemanjem manjkajočih ali poškodovanih stopnic, ter na kritičnih mestih dodali še tri nove oprijemalne kline do odcepa za Brano.


Vseh šest markacistov na položajih pod podorom v Boštjanci (levo) in hitro koristni novi raztežaji (desno) (foto: Alojz Pirnat)

Želimo si, da bi bilo tovrstnih podorov čim manj in da bi pot še dolgo ostala varna, saj je to najkrajša povezava za prečenje Kamniških Alp od Kamniškega na Kokrsko sedlo.

Zapisal vodja OPP KBO MDO Alojz Pirnat

vir: www.pzs.si

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.