Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Do Vipavske doline in po Poti devetih kalov
20.11.2013

Nepozaben izlet s PD Onger in DPM Trzin

Do Vipavske doline in po Poti devetih kalov (Kobjeglava, Tupelče).

Na "ta pozno Martinovo soboto" (16.11.2013) smo se v organizaciji PD Onger Trzin in DPM Trzin odpravili proti Krasu. In tokrat se nas je zbralo kar lepo število, cca. 50, če ne morda celo več (30 otrok + 28 odraslih /50 bus + 8 avto/ op. ur.). Na pot smo krenili ob 7:30 iz Trzina proti Postojni in nato v smeri z jutranjim soncem obsijane Vipavske doline.

Naš cilj je bila tematska učna Pot devetih kalov blizu Kobjeglave in Tupelč, ki so jo odprli 16. oktobra 2011. Ampak pred prihodom do tja smo se ustavili še marsikje drugje.

Prva naša postojanka je bila Vipava, kjer smo šli pogledat deltast izliv reke Vipave. Res prijeten kotiček. Arhitekturo stavb, ki malce že dišijo po vlagi, zaokrožuje urejena pešpot in mostički, ki jih je na tem področju menda kar 25. In kot pravijo so to naše "mini slovenske Benetke".

Potem ko smo si v prostorih TIC Vipava ogledali kratek, 15 minutni predstavitveni film Vipave, smo ob 10:15 nadaljevali vožnjo v smeri Kobdilja.
Tu smo se najprej sprehodili do domačije znanega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija. Pred domačijo stoji mogočno drevo in otroci, prešerno razigrani, so se kaj hitro postavili skupaj, da sklenejo krog. Dvorišče in vrt domačije je lepo urejen in očitno tukaj živeči ljudje z občutkom in resnostjo skrbijo za ta kulturno-zgodovinski košček zemlje.

Naš vodnik Miha pa nas je gnal še naprej, saj je bil program pester, urin kazalec pa se je pridno pomikal naprej.
Sledil je sprehod po Fabijanovi poti (krožna pešpot med Štanjelom in Kobdiljem) do Štanjela. Prav očarljiva je podoba kamnitih hiš Štanjela, med katerimi so speljane ozke potke. Vse nekako miniaturno, urejeno s pridihom krasa in domačnosti, kar opaziš na še tako majhni kvadraturi terase ali dvorišča. In nisem se mogla upreti nakupu domače figove marmelade in kasneje prijaznemu domačinu, ki je pred svojo hišo razstavljal svoje, lastnoročne izdelane, spominke (žganje na les). Podoba konja ne leseni plošči me je prepričala, da jo izberem za hčerko Nastjo, ki rada jaha. In bila je navdušena.

Sledil je nekajminutni sprehod do Ferrarijevega vrta - pravi biser našega izleta in odlično delo prej omenjenega Fabianija. Prvi pogled na vrt, ki se razteza pod obzidjem gradu Štanjel me je na polno presenetil. Upam le, da spomladi - v času prebujanja narave - ta kompleks tudi zacveti in da je tu še lepše. Zato je to lahko ideja za prijeten spomladanski izlet. Si upam trditi, da se tu skriva še veliko "tokrat nevidenega".

Ob 13-ih ponovno na bus, vendar le za kratek čas, saj se Kobjeglava in kraj Tupelče nahajata le nekaj minut stran od Štanjela. V Kobjeglavi smo imeli na voljo lokalnega vodiča, ki nam je malce več povedal o zgodovini kraja, preden smo se podali po Poti devetih kalov. Slednja je večinoma makadamska. Na njeni dolžini (6,7 km) se nahaja devet kotanj, v katerih se zaradi neprepustnosti dna nabira deževnica.

Naši nahrbtniki s hrano so pozno popoldan postali že pošteno lahki, zato smo se okrepčali v eni od bližnjih turističnih kmetij. Po manjšem zapletu, pa smo za “v tolažbo” na pot dobili še nekaj tekočega (teranov liker in vino). Otroci so pokazali svoje talente v pripovedovanju vicev, tako da smo se nasmejani in dobre volje ob 19:45 skobacali iz avtobusa pred OŠ Trzin.

Ponovno hvala PD Onger in DPM Trzin za še eno prijetno druženje. Dan smo res na polno izkoristili.

Mojca Pavlišič
objavljeno: http://www.nastja.com/node/1611
slike: www.nastja.com

Foto: Miha Pavšek

X

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.