Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Predlog Zakona o zdravstvenem varstvu in PZS
27.09.2009

 
 
   
Ministrstvo za zdravje je pripravilo osnutek zakona o zdravstvenem varstvu, ki med drugim predvideva znižanje bolniškega nadomestila na 75 oz. 60 odstotkov plače. Gre za osnutek, ki ga ministrstvo za zdravje javnosti še ni predstavilo, prav tako še ni bil koalicijsko usklajen. Mogoče je, da naštete določbe na koncu ne bodo uveljavljene. Minister za zdravstvo Borut Miklavčič sicer trdi, da je v javnost prišel osnutek, in ne resen delovni predlog o spremembah zakona o zdravstvenem varstvu. Meni, da so mu ga ukradli z delovne mize, sumi pa tudi, da so podatki v javnost prišli z zavoda za zdravstveno zavarovanje. Kljub temu je v začetku septembra časopis Finance predstavil glavne spremembe zakona:

/.../ Planinarjenje izenačeno s padalstvom (za zdravljenje poškodb pri obeh do 40-odstotno kritje)
Osnutek zakona predvideva tudi največ 40-odstotno kritje stroškov zdravljenja poškodb, ki so nastale med izvajanjem nekaterih športov in rekreacije. Sem spadajo rekreativno smučanje in deskanje, rolanje, planinarjenje, gorsko kolesarstvo, alpinizem, padalstvo, zmajarstvo, letanje z baloni, potapljaštvo, jamarstvo, kjer omejitve do zdaj niso veljale. Zavarovalnice morajo v ta namen v treh mesecih po uveljavitvi zakona ponuditi možnost doplačila zavarovanja za te primere.

----------------------------------------------

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije je bil 16. septembra 2009 objavljen zapis vodje Odbora za članstvo PZS Danila Škerbinka:

Informacije o spremembah pravic zavarovancev glede na predvidena dopolnila predloga Zakona o zdravstvenem varstvu, Slovensko javnost že nekaj časa upravičeno vznemirjajo. Nekatere novosti iz delovnih verzij osnutkov so pricurljale v javnost in kdor je zanje izvedel, je v njih iskal svojo morebitno bodočo situacijo.

Predsedstvo PZS je bilo iz strani planincev večkrat opozorjeno, da mora PZS v največji možni meri slediti pripravljajoči se vsebini in v primeru korenitih sprememb, ki bi prizadele planinsko delovanje, tudi pripravljavcu sprememb posredovati argumentirana proti stališča.

člani predsedstva PZS in občasno predsednik Odbora za članstvo so vseskozi v stikih z ključnimi predstavniki Ministrstva za zdravje. Tudi na sestanku dne 15.09. 2009 nam predstavnik MZ še ni mogel predati zadnje verzije pripravljajoče novele. Tokrat smo jih seznanili s problematiko, ki jo PZS pričakuje z uvedbo napovedanih dopolnil. Poseben poudarek opozoril PZS je bil dan za primer, da bo zavarovanje potrebno tudi za otroke, dijake in redne študente. Odločno smo nasprotovali tudi dodatnemu zavarovanju za pohodništvo po označenih in zavarovanih planinskih poteh. V razgovoru smo se zavzemali tudi za stališče, da osebe, usposobljene za športno plezanje in klasični alpinizem, ki pri svoji dejavnosti upoštevajo pravila stroke in varnosti v tej dejavnosti, ne predstavljajo tvegane dejavnosti. Predlagali smo tudi stimulativni zavarovalni strošek za osebe, ki poskrbijo za svoje usposabljanje za planinske in druge prostočasne dejavnosti in lahko o tem predložijo ustrezna dokazila.

Na sestanku smo jim zastavili še vrsto vprašanj, ki jih bomo imeli ob morebitnem uvajanju participacije k stroškom reševanja v gorah, nujne medicinske pomoči in k stroškom zdravljenja.

----------------------------------------------

Kaj poreči na koncu: (kasneje dopolnjeno)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.