Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Pokljuška soteska spet prehodna
29.08.2009

Triglavski narodni park ob sodelovanju z občino Gorje in Turističnim društvom Gorje vabi na priložnostno slovesnost s kulturnim programom ob odprtju prenovljene poti skozi Pokljuško sotesko, ki bo v nedeljo, 30. avgusta, ob 15. uri pod Galerijami

 
  Pokljuška soteska: Galerije kraljeviča Andreja (vir: internet)
   
Pokljuška soteska, tudi Soteska Ribščice, je 1,5 km dolga soteska - naravni spomenik. Leži ob vzhodnem vznožju alpske planote Pokljuka nad dolino reke Radovne v Triglavskem narodnem parku. Soteska je suha, v spodnjem delu pa se pojavi potok Ribščica (pritok Radovne), ki je ob zadnji ledeni dobi odvajal vodo iz Pokljuškega ledenika in izklesal apnenčaste kamnine do 50 m globoko. V osrednjem delu soteske so številni fosilni ostanki, naravni mostovi, med zadnjima dvema »vrtcema«, na najožjem, neprehodnem delu, pa so že leta 1930 v navpični steni zgradili 800 m turistične, tehnično zahtevne poti (lesene mostove imenovane Galerije kraljeviča Andreja).
Med znamenitosti soteske sodi tudi Pokljuška luknja, (skalna votlina z dvema vhodoma in tremi naravnimi okni, v kateri naj bi se med svojim begom v Nemčijo skrival Primož Trubar; skozi luknjo vodi pot naprej na Staro Pokljuko) ter Stranska soteska, ki jo ob deževnih obdobjih napolnjuje 22 m visok slap.
Skozi sotesko vodi slovenska geološka pot.

Dostop do Pokljuške soteske je po cesti iz Bleda (7 km), preko vasi Zgornje Gorje in Krnica, dostopna pa je tudi z Zatrnika (pot po pobočju navzdol).

V zimi 2006/07 sta tudi v Pokljuški soteski pustošila močan snegolom in vetrolom. Podrto drevje je povsem uničilo galerije in poti v najzanimivejšem delu soteske. Sanacijo in odstranitev podrtega drevja je vodil Triglavski narodni park s pomočjo Gozdnega gospodarstva Bled, Zavoda za gozdove Slovenije in lastnikov zemljišč, poti so pomagali obnoviti tudi domačini s prostovoljnim delom. Na novo so nameščene vse informacijske oznake, ki jih je pripravil TNP, galerije pa je obnovil njihov dolgoletni skrbnik – Turistično društvo Gorje.
Triglavski narodni park je od leta 2007 do 2009 v sanacijo podrtega drevja, obnovo poti in v informacijsko infrastrukturo Pokljuške soteske vložil skupaj 20.500 EUR, pri čemer ni upoštevano strokovno in fizično delo zaposlenih. Sredstva so bila črpana iz projekta Program ohranjanja biotske in krajinske pestrosti na Pokljuki, ki ga financira Kneževina Monako.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.