Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Bivak na Legarjih (Veliki podi)
22.06.2009

Ker je tudi naše PD po svojih zmožnostih prispevalo nekaj finančnih sredstev za nov bivak na Legarjih (Veliki podi pod Skuto), ki ga bo GRS Kamnik letos nadomestila z novim s kapaciteto 6 do 8 oseb, objavljamo nekaj podatkov o tej nadomestni gradnji.


Sedanji bivak, ki se je pridno upiral tri desetletja vremenskim ujmam. (foto: Irma Kočar, http://www.gore-ljudje.net/novosti/46388/)

Bivak bo v poletnem času kot doslej služil predvsem kot zavetišče za planince, ki jih pri vzponu na Skuto zaloti nevihta in ne za 'kampiranje' raznih zastonjkarjev!

Bivak je zamišljen kot pokončen objekt v treh nadstropjih. Pokončna zasnova je namenjena temu, da bo lahko deloval kot orientacijska točka v nepregledni pokrajini Podov in bi ga bilo moč videti tudi ob slabši vidljivosti.


Vzhodna fasada (M 1:50)

V pritličju je jedilna miza in klopi, ki ponoči služijo kot ležišča. V nadstropju in mansardi so ležišča, ki so dostopna po lestvi. Bivak ima vertikalna okna na vse pomembne razgledne strani: proti Grintovcu, Skuti in Kokrskemu sedlu. Vrata v bivak so po višini dvojna, da jih je možno odpreti tudi pozimi, ko je spodnji del zametan s snegom. Pred bivakom je lesena stopnica, ki omogoča bivanje pred bivakom.

Konstrukcija je kovinska, fasada je iz kovinskih fasadnih panelov, notranja stena pa ima leseno oblogo. Temelj bivaka je betonski.


Prerez B-B (M 1:20)
POVEčANA SLIKA

 


Tloris pritličja (M 1:20)
POVEčANA SLIKA

 


Tloris 1. nadstropja (M 1:20)
POVEčANA SLIKA

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.