Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

V gorah še vedno velika nevarnost plazov!
25.01.2009

Snežne razmere: petek, 23. januarja 2009 (vir: ARSO, Snežne razmere)

Splošna nevarnost plazov je znatna, tj. 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Od včeraj se lavinske razmere niso dosti spremenile.
Padavin ni bilo, snežna odeja pa se je sesedala in počasi preobražala. Ničla se je prehodno dvignila na okoli 1500 m, a se je že spustila pod 1000 m. Danes piha okrepljen jugozahodni veter, ki prenaša novi sneg v zamete.
V zahodnih Julijcih je trenutno nad okoli 1600 m do okoli 600 cm snega, nižje pa je snega hitro pa okoli 320 cm in na 1000 m od 80 do okoli 140 cm. Podobno je v zahodnih Karavankah. V Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah je nad 1500 m do okoli 180 cm snega, na Pohorju pa okoli 30 cm. Snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 800 m, le po nekaterih dolinah tudi nižje.
Snežna odeja je večinoma še rahla in mehka, ponekod pa je že pokrita s skorjo, ki je nastala predvsem zaradi vetra in ne drži človeške teže. Nižje, nekako pod okoli 1500 m, pa je razmočeni sneg pomrznil. Nevarnost snežnih plazov je v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah 3. stopnje, drugod v našem gorskem svetu pa večinoma 2. stopnje.
Ponoči bo v gorah začelo snežiti, jutri čez dan pa bo sneženje večinoma ponehalo. Do jutra lahko zapade okoli 10 cm snega, ki ne bo povečal nevarnosti snežnih plazov. Sprva bo še pihal okrepljen jugozahodnik, ponoči in jutri pa večinoma vzhodni veter. Predvsem na vetru izpostavljenih legah bo sneg spihan v zamete. Ničla bo med 1000 in 1200 m. V nedeljo bo večinoma suho, severovzhodni veter se bo prehodno okrepil. Ničla bo pod 1000 m.
Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala.
Naslednje poročilo bo izdano v ponedeljek 26.1.2009.

  • 3. stopnja po evropski petstopenjski lestvici:
    STABILNOST SNEŽNE ODEJE: Na številnih, dovolj strmih pobočjih je le slabo do zmerno stabilna.
    VERJETNOST/MOŽNOST PROŽENJA SNEŽNIH PLAZOV: Že pri manjši dodatni obremenitvi na pobočjih, ki so v Poročilu posebej izpostavljena. V nekaterih razmerah je možno lokalno tudi spontano proženje srednje velikih in posamično tudi velikih snežnih plazov.
    PRIPOROčILA/OPOZORILA ZA GIBANJE PO ZASNEŽENI POKRAJINI: Potrebne so nekatere dodatne izkušnje in znanja pri presoji pred snežnimi plazovi varnih območij, ki so že delno omejena. Upoštevajte tudi nevarnost snežnih plazov na potencialno ogroženih območjih.

Tako o razmerah naš lavinski bilten.

V branje pa priporočamo še (vir: gore-ljudje.net):
Metod Škarja pa je opozoril na različno ocenjevanje nevarnosti plazov v Avstriji in Sloveniji. Vredno branja, sploh zato, ker se poglobi v ocenjevanje razmer v nam bližnjih Grintovcih in Karavankah.


Slika nevarnosti snežnih plazov 23.01.09 za Koroško (vir: www.verwaltung.ktn.gv.at/31458_DE).

V zadnjih dneh se prav tako veliko govori o Vršiču in Kaninu.
Na Kaninu je zapadlo veliko snega (Na Kaninu letošnjo zimo zapadlo rekordnih 820 centimetrov snega - pri tem članku obvezno preberite tehtno pripombo na koncu!!), še več govora pa je bilo ob poškodbi žičniške infrastrukture (Snežni plaz poškodoval nosilni steber žičnice).
Trzinskim planincem pa je že od nekdaj nekako bolj 'domač' Vršič.
Dnevnikov novinar je pred dobrim tednom objavil članek Vršič prevozen le s primorske strani - splača se prebrati tudi pripombe, saj v njih dobite zanimive podatke o (mogoče res kdaj v prihodnosti zgrajenem) predoru pod Vršičem.
Potem pa sledijo bolj 'praktični' članki: Igor Zlodej je opisal, kako je skupaj z našim članom Mihom Pavškom, strokovnjakom za snežne plazove, šel na oglede snežnih plazov in razmer na odseku Vršič - jug. Preberite kratek zapis Vršič v prelestni zimski podobi.

V zadnjih dneh pa se je na Vršiču 'dogajalo':
Igor Zlodej se je nekaj dni po obisku Vršiča skupaj z Mihom spet odpravil nanj.
Ostrmim, ko pridem do najvišje točke prelaza, cesto je izpod Nad Šitom glave zasul ogromen plaz, ki je prelaz povišal vsaj 10 do 12 m. Snežni plaz se je zaril visoko v nasprotno pobočje in zapolnil ves prostor, kjer so poleti postavljena stranišča. Več preberite v zapisu Prelaz Vršič povišan za 10-12 metrov.
Klemen Gričar pa je skupaj s skupino 'ta hudih' alpinistov (alpinistk!) obiskal Vršič s kranjskogorske strani. Več o tem v zapisu Vršič: Še s kranjskogorske strani. Klemen pa je prispeval še nekaj fotografij, ki so sicer že starejšega datuma (24.12.2008) - kako so s primorske strani plužili na Vršič (Vršič – da se spomnimo) - no, iz prejšnjih sestavkov lahko vidite, da je bilo to Sizifovo delo ...

Pa še prispevek RTV SLO: V gorah nevarnost plazov (prispevek je sicer bolj namenjen ravno potekajočim Dnevom varstva pred snežnimi plazovi na Pokljuki).

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.