Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Gradnja Slovenskega planinskega muzeja napreduje
16.11.2008

Kot ste že seznanjeni (Temeljni kamen za planinski muzej stoji), je v petek, 25. 8. 2007 ob udeležbi številnih visokih gostov, predstavnikov lokalnih skupnosti in nekaj sto domačinov in turistov predsednik slovenske vlade Janez Janša v Mojstrani položil temeljni kamen za Slovenski planinski muzej. Ta muzej je projekt, ki je izjemnega nacionalnega pomena, saj si Slovenije ni mogoče predstavljati brez gora in planinstva.

Želja po planinskem muzeju se je s pobudo po zbiranju planinskih rekvizitov začela že v letu 1900, ko so pobudo dali čehi, organizirani v češki podružnici SPD. Druga pobuda SPD o planinskem muzeju se je porodila leta 1932 na planinski razstavi na ljubljanskem velesejmu. Nato so v letu 1950 ponovno vzklile ideje o prepotrebnosti vseslovenskega planinsko-alpinističnega muzeja.

V okviru PD Mojstrana je bila 5. avgusta 1984 odprta »Triglavska planinska zbirka«. V 114-letni slovenski planinski in alpinistični zgodovini se je nabralo že toliko pomembnih eksponatov in arhivov, pomembnih za planinsko zgodovino, da je jasno, da Slovenci planinski muzej res potrebujemo.

Naša vodnica Urša Košir, katere korenine segajo ravno v Mojstrano je bila prijazna in nam je poslala nekaj slik, kako napreduje gradnja:

11. oktober 2008:

2. november 2008:

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.