Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Reševanje v gorah
25.09.2006

 
 
   
V zadnjih tednih in mesecih je bilo večkrat postavljeno vprašanje plačevanja stroškov pri morebitnem reševanju v gorah. Več dogodkov je na nek način prililo olje na žerjavico:

 • 1. Izstavitev računa alpinistoma (primer Špik), ki sta glede na razmere ravnala pravilno. Za »prevoz s helikopterjem« sta dobila precej visok račun, medtem ko odgovorni ne pošiljajo računov npr. raznim ožuljenim, obnemoglim ... Več o primeru v članku Zavarovanje za primer reševanja.
 • 2. Minister Bručan je z stalnim opozarjanjem na kaznovalno politiko, ki jo bodo prinesli podzakonski akti (adrenalinski športi), ki jih je potrebno še sprejeti (Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami), v ljudeh vzbudil strah, da je treba sedaj za vsak reševalni polet plačati. Morda je ta »psihoza« res botrovala tudi smrtni nesreči mladega dekleta v Repovem kotu. (Citat iz Kamniškega občana: Najbolj tragična pa je gotovo nesreča mladega dekleta, ki je 1. julija s prijateljico zašla v Repovem kotu in se zaradi tega, ker je potrebno reševanje oziroma helikopterski prevoz plačati, ni upalo poklicati na pomoč.)
 • 3. Dokaj nespretno dogovarjanje PZS z zavarovalnicami glede zavarovanja planincev.
 • Ker so zadeve tako neurejene in tudi nerazumljive, so se po raznih forumih oglasili tudi ljudje, ki jih ta problematika zelo zanima. Tako je na portalu Gore-ljudje.net Franc Miš objavil Javno vprašanje predsedniku PZS.

  Iz nedavnega odgovora na vprašanja v zvezi z reševanjem v gorah, ki ga je Miran Bogataj, sekretar v kabinetu ministra za obrambo, poslal Planinski zvezi Slovenije (PZS), je razvidno, da trenutno stroške reševanja ponesrečenih v gorah krijejo v okviru sredstev, ki se zagotavljajo za delovanje gorske reševalne službe preko Uprave RS za zaščito in reševanje oziroma iz sredstev FIHO ter drugih virov. Ponesrečenim oziroma ogroženim se ti stroški ne zaračunavajo. če v reševalni akciji sodelujejo policisti ali pripadniki Slovenske vojske, stroške za njihovo delovanje pokriva ministrstvo za notranje zadeve oziroma ministrstvo za obrambo. če je v akciji uporabljen helikopter, stroške naleta pokrije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, če v reševalni akciji sodeluje zdravnik oziroma če zdravnik odredi uporabo helikopterja. Delo zdravnika je v reševalnih akcijah plačano, če gre za zdravnika reševalca, ki izvaja v dogovorjenem času dežurstvo na letališču Brnik, sicer pa tudi ti reševalci delujejo kot prostovoljci. če v reševalni akciji ne sodeluje zdravnik, stroške naleta helikopterja krije ministrstvo, ki je lastnik helikopterja, notranje ali obrambno.

  Na pisanje Mirana Bogataja, sekretarja v kabinetu ministra za obrambo pa se je oglasil Miha Avbelj – njegova PRIPOMBA je tudi vredna raznisleka.

  Za konec: Kot je torej razumeti, se zaenkrat obetajo spremembe trenutnega stanja šele po sprejetju podzakonskih aktov, h katerih oblikovanju naj bi bila povabljena tudi PZS. Bomo videli ...

  Pazite nase!

  © PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.