Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Med občinskimi nagrajenci tudi planinci
17.05.2019

15. maja 2019 je v dvorani Kulturnega doma Trzin potekala svečana podelitev občinskih priznanj za leto 2019.

Na predlog PD Onger Trzin je bronasto plaketo za svoje dolgoletno obsežno delovanje v PD Onger Trzin in promocijo občine prejel g. Aleksander Čičerov. Njegovo življenje je v veliki meri prežeto s planinstvom. V obrazložitev smo med drugim zapisali naslednje:

Po končani Pravni fakulteti (1973) se je zaposlil na Sekretariatu Izvršnega sveta Republike Slovenije za mednarodno sodelovanje, kjer so s somišljeniki ustanovili planinsko društvo Viharnik (ki še vedno deluje), v katerega so bili vključeni vsi republiški upravni organi. Napisal je Statut društva, bil član upravnega odbora kot tajnik društva, vodil pa je tudi planinske izlete.
Po prihodu v Trzin je hitro našel stik z domačimi planinci in bil tako tudi med ustanovitelji planinskega društva Onger Trzin. V prvem mandatu je bil dve leti podpredsednik, nato je postal predsednik društva.
Ko je zapustil predsedniško mesto, se je izkazal kot naravovarstvenik. Posebej z akcijo reševanja močvirskih tulipanov oz. žerjavčkov ter ob organizaciji čistilnih akcij v Trzinu in na Krvavcu.
Rad se je ukvarjal z lokalno zgodovino ter iskal izvor imena hriba Onger (o tem je objavil tudi obširen članek v Planinskem vestniku). Pod njegovim vodstvo je takrat v društvu dobro deloval odsek za varstvo narave zato smo takrat v društvu dobili tudi več gorskih stražarjev.
V prvem obdobju je urejal tudi arhiv društva in društveno glasilo Ongerčke.
Kot pravnik se je precej ukvarjal z društvenimi pravili in drugimi pravnimi zadevami. Takrat je aktivno deloval tudi na Planinski zvezi Slovenije, bil njen tajnik ter nekaj časa tožilec pri častnem razsodišču.
V društvu je opravljal še več drugih funkcij.
Najbolj pa ga je zaznamovala vodniška dejavnost. Organiziral in vodil je več t.i. planinskih članskih taborov, med katerimi so (večinoma Trzinci) hodili na taborjenja izven Slovenije: Durmitor (1984), Prokletije (1985), Grčija (1986), Češka-Tatre (1987), skupaj z Mirom Štebetom Mt. Kenija in Kilimanjaro (1989). Obiskali so tudi Korziko, pa Avstralijo in Novo Zelandijo ter bazni tabor pod Everestom. Organiziral je tudi planinske tabore v Dolomitih z vzponi po feratah v Brenti, Shari, vseh Tofanah, Civetto, Pelmo, Sorapis, če naštejem pomembnejše. Navdušenje nad plezanjem po zavarovanih plezalnih poteh je privedlo tudi do pisanja knjige (soavtor Bine Mlač) Varneje po feratah in Vodnik po dolomitskih feratah, ki jo je izdala Planinska založba leta 2002.
Za svoje dolgoletno obsežno delovanje v PD Onger Trzin je leta 2003 prejel tudi najvišje društveno priznanje Plaketo Tineta Orla z diplomo.

Poleg Sandija, kot mu pravimo prijatelji pa so občinska priznanja dobili še nekateri krajani, katerih delo se tako ali drugače prepleta z našim.

  • Srebrno plaketo je za aktivno delo na področju varstva narave in uspešno promocijo občine Trzin prejela ga. Maja Brozovič. Majo, ki je tudi naša članica, poznamo kot neutrudno organizatorko akcij odstranjevanja invazivnih rastlin v kraju. Tu več kot odlično sodelujemo.
  • Bronasto plaketo je za 10 letno predsedovanje in aktivno sodelovanje v DPM ter promocijo občine prejela ga. Matejka Chvatal. Pa ne gre le za dolgoletno sodelovanje našega PD in DPM Trzin. Ga. Chvatal ima kot ravnateljica OŠ Trzin veliko razumevanje za naše želje pri ponovni vzpostavitvi kvalitetnega planinskega krožka na šoli.
  • Bronasto plaketo za aktivno pohodniško delovanje v okviru DU Žerjavčki Trzin in promocijo občine prejela tudi ga. Milica Erčulj. No, tu nas druži pohodništvo.

Seveda čestitamo tudi ostalim nagrajencem!

Foto: Zinka Kosmač

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.