Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2024
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Dokumentarni film: Ptice jezer, njihova vrnitev v Domžalah
23.11.2018

Film Ptice jezer, njihova vrnitev prikaže, kako so se v nekoč zaradi industrije uničeno okolje znova vrnile ptice. Jezera v okolici Velenja, ki so geografsko središče filma, so nastala kot posledica posedanja tal nad rovi premogovnika. Ta je začel obratovati konec 19. stoletja, sredi 20. stoletja pa je začela tu delovati še termoelektrarna, ki je povzročila hudo onesnaženje jezerske vode in izginotje življenja v njej. Posledično so izginile tudi mnoge ptice.

Območje, na katerem deluje termoelektrarna, je bilo še pred tremi desetletji zaradi onesnaženosti popolnoma neprimerno za življenje, danes, po dolgotrajnem ekološkem sanacijskem programu, ki se je začel sredi 80. let, pa postaja vedno privlačnejše za številne vrste ptic, prišle so celo nekatere vrste, ki jih prej ni bilo.
Glavne junakinje filma so tako kanja, siva čaplja, lesna sova, vodomec, ribji orel, smrdokavra, mala uharica in kragulj, ki jih spremljamo skozi vse štiri letne čase: pozimi se borijo za obstanek, potem se vračajo z juga, se parijo in gnezdijo, jeseni pa spet selijo in pripravljajo na zimo.

Film Ptice jezer, njihova vrnitev slovenskega fotografa in filmarja Mateja Vraniča, ki je lani prejel naziv Slovenskega naravoslovnega fotografa je odličen prikaz, kako lahko človek nekoč uničeno industrijsko območje spremeni v prijazno okolje, kamor se vrne življenje.

Dokumentarni film Ptice jezer, njihova vrnitev si lahko v Domžalah ogledate v soboto, 1. 12. ob 18.00 v Mestnem kinu Domžale.
Za vse ostale kraje pa si oglejte SPORED.

Ogled filma vam PD Onger Trzin toplo priporoča.

***

Mogoče je malce neugodno dejstvo, da je istočasno v Domžalah na sporedu finale 2. tekme evropskega pokala 2018 v lednem plezanju v disciplini težavnost. Obenem je to sklepna tekma 6. slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju ... težka odločitev kam, kajne?

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.