Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Izlet na Pivško je, žal, še enkrat prestavljen ...
09.11.2018

Zaradi nestanovitnega vremena je skupni izlet prestavljen na pomlad 2019. Prijavljeni na izlet ste obvestilo o preložitvi že dobili, za ostale pa, ki ste čakali na "zadnji trenutek" za prijavo, obvestilo po tej poti ...

***

Ker se letos spominjamo 100-obletnice konca 1. svetovne vojne (marsikatera takratna bitka je potekala v gorskem okolju - spomnite se Soške fronte) smo se odločili, da ima letošnji izlet malo vojaškega pridiha. Do utrdb na Primožu nas bodo pospremili vodniki Parka vojaške zgodovine.

Park vojaške zgodovine Pivka na nacionalni ravni pomembno prispeva k ohranjanju vojaškozgodovinske in vojaškotehnične dediščine ter h krepitvi domovinske zavesti.

 • KAM: Vojaška zgodovina in poti na Pivškem
 • KDAJ: v soboto, 10. 11. 2018 (mimogrede ... gre za Martinovo soboto)
 • ODHOD: 7.30 - parkirišče pri Osnovni šoli Trzin
 • VRNITEV: predvidoma ob 18.00 na isto mesto
 • PREVOZ: brezplačni avtobusni prevoz
 • POT: je tehnično nezahtevna (6–7 km, cca. 200 viš. metrov, 2,5–3h hoje)
 • OPREMA: vremenu primerna oblačila, tudi protivetrna (dežja nismo naročili), lahka pohodna obutev, svetilka. In seveda precej dobre volje …
 • PRISPEVEK: (tri vstopnine: Park vojaške zgodovine Pivka, notranjost utrdbe Alpskega zidu na Primožu in ekomuzej Pivška presihajoča jezera v Slovenski vasi):
  • za odrasle/starše/spremljevalce – 12 €
  • otroci – 7 € (drugi in naslednji otrok 5 €)

Hrana med potjo iz nahrbtnika; na koncu bo v vasi Narin (kmečki turizem Pri Andrejevih) možnost nakupa toplega obroka in napitkov (naročila bomo pobrali med jutranjo vožnjo).

 VABILO


Hitro spoznavanje Pivškega ...
vir: http://www.visit-postojna.si Foto: Brane Petrovič


Pot bomo začeli v starih italijanskih vojašnicah v Hrastju, kjer zdaj domuje muzej Park vojaške zgodovine (570 m).

Po ogledu muzeja sledi kratek vzpon na nekdanji vojaški poligon kota 110 (613 m), na katerem se vsako leto odvijajo vojaške ponazoritve. Na delu poti med Parkom in Primožem stoji 10 informativnih tabel.

S kote 110 gremo po stari vojaški cesti na vrh Primoža (718 m), kjer se nahaja vhod v podzemno utrdbo, ki je bila ena najbolj utrjenih točk v Alpskem zidu ob italijansko-jugoslovanski meji (ne pozabite na svetilke!). Dolžina rovov je približno 500 m, v notranjosti pa so ohranjeni bojni položaji, skladišče streliva in bivalni prostori. Hrib ima že od nekdaj pomemben strateški položaj, saj je z vrha lepo vidna vsa Pivška kotlina.

S Primoža se bomo spustili v dolino Dule, kjer naj bi po izročilu potekala stara rimska cesta, nato pa se vzpnemo do Šilentabora (751 m). Z vrha, kjer je nekoč stal največji utrjen kompleks na Slovenskem, je čudovit razgled na okolico. Šilentabor je bil poseljen že v prazgodovini in rimski dobi, mogočna utrdba pa je bila sezidana v času turških vpadov. Na Šilentaboru se nahaja tudi stara cerkev Sv. Martina z ostanki fresk iz 15. stoletja.

S Šilentabra bomo nadaljevali proti jugu proti turistični vasi Narin (478 m), ki leži v Košanski dolini in kjer nas na turistični kmetiji Pri Andrejevih čaka možnost nakupa toplega obroka.

Nazaj grede si ogledamo še ekomuzej Pivška presihajoča jezera v Slovenski vasi, ki je posvečen (pre)malo znanim 17-im presihajočim Pivškim jezerom.

Vir: Park vojaške zgodovine

 Zloženka Krožna pot vojaške zgodovine

 Za najbolj radovedne: Nedeljska reportaža (radio SLO 1, 7. 10. 2018): dr. Milan Trobič - Šilentabor

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.