Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Kako je izgledal vrh Triglava brez Aljaževega stolpa?
17.08.2018

To boste lahko videli od srede septembra naprej, ko bodo Aljažev stolp, slovenski simbol, ki na vrhu Triglava kraljuje od leta 1895, začasno preselili v dolino, kjer ga bodo temeljito strokovno obnovili.
Vrh Triglava bo predvidoma sameval tri tedne.

Z restavratorskimi deli bi radi ohranili večinski del izvirnika tega simbola slovenstva. Zahtevna obnova, ki se je bodo lotili strokovnjaki Narodnega muzeja Slovenije in restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine, naj bi stala okoli 50.000 evrov.


Vrh Triglava bo predvidoma sameval tri tedne. Foto: BoBo

Konservatorski načrt za obnovo Aljaževega stolpa je pripravljen. Strokovnjake in restavratorje zdaj čaka zahtevno delo. "Z leti se je nabralo veliko nanosov barve, kitov, začele pa so se nakazovati tudi deformacije na konstrukciji, tako da je čas, da se stolp temeljito prenovi, da bo zdržal še prihodnja leta," je pojasnil Martin Kavčič iz restavratorskega centra.

Aljažev stolp, ta pomemben spomenik, ki ga upravlja Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, bo v dolino odpeljal helikopter. "Večino originala bomo poskusili ohraniti in zgolj podpreti z novimi manjkajočimi deli, tako da bo stolp stabilen in bo zdržal vse obremenitve, ki se na vrhu Triglava dogajajo – veter, sneg, dež in obiskovalce," je navedel Gorazd Lemajič iz Narodnega muzeja Slovenije.

Če bo šlo vse po načrtih, naj bi obnova trajala vsaj tri tedne, potem pa bodo stolp vrnili na vrh Triglava. Tam pa bodo temeljito uredili tudi podstavek in okolico.

G. K., Aljana Jocif, Radio Slovenija (vir)

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.