Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Propagandni odsek Natisni stran
 

Prednaročilo knjige Nevarno proti vrhovom
30.10.2017

Nevarno proti vrhovom
Jani Bele

To je knjiga o nevarnostih v gorah. V njej bomo zaman iskali romantične zapise o vzponih na vrhove, uživanju v neskončnih razgledih, vzdihovanju ob sončnih vzhodih in zahodih za grebeni na obzorju. To so zgodbe in opisi, kaj vse se nam lahko pripeti in se vzpon ne zaključi tako, kot bi si želeli.

Cena: 29,00 EUR
Cena v prednaročilu: 26,00 EUR

PREDNAROČILO

Št. strani: 264
Vezava: trda
Format: 260 x 180 mm
Založba: Didakta

Petletni pregled nesreč v gorah: Delova interaktivna grafika

***

"Nesreča nikoli ne počiva." (Slovenski pregovor)

Prijatelj, ki se je poklicno ukvarjal z varstvom pri delu, je rekel, da se poročilo o nesreči pri delu ponavadi začne na dva načina:
- do nesreče je prišlo zaradi neizkušenosti ponesrečenega.
- do nesreče je prišlo kljub izkušenosti ponesrečenega.

"Prepričana sem bila, da se mi ne more nič zgoditi, če grem s tabo v hribe," je skoraj očitajoče rekla prijateljica, tik preden so jo z zlomljeno nogo potegnili v helikopter.

"Zgrozil sem se pred nedoumljivostjo življenja in pred uganko, zakaj je nekaterim dovoljeno kar naprej opravljati popravne izpite in zakaj druge že prva napaka izloči za vedno." (Tone Škarja)

Nesreče se dogajajo povsod - in tudi v gorah. Na leto se v povprečju 250-krat zbere ekipa gorskih reševalcev in pohiti na pomoč ljudem, ki so se poškodovali pri eni izmed planinskih dejavnosti (hoji, plezanju, turnih smukih). Skoraj tolikokrat tudi odidejo na težko dostopna področja pomagat poškodovanim jadralnim padalcem, gorskim kolesarjem, ponesrečenim pri delovnih ali prometnih nesrečah. Nesreč oziroma poškodb je še znatno več, saj v mnogih primerih poškodovani sami ali ob pomoči prijateljev pridejo v dolino.

To je knjiga o nevarnostih v gorah. V njej bomo zaman iskali romantične zapise o vzponih na vrhove, uživanju v neskončnih razgledih, vzdihovanju ob sončnih vzhodih in zahodih za grebeni na obzorju. To so zgodbe in opisi, kaj vse se nam lahko pripeti in se vzpon ne zaključi tako, kot bi si želeli. Pripovedujejo ljudje, ki so sami doživeli in preživeli kakšno nevarnost, pripovedujejo tisti, ki so bili zraven, ko se je nesreča tragično končala in pripovedujejo gorski reševalci, ki so prihiteli na mesto nesreče. Hvaležen sem vsem, ki so se usedli za tipkovnico računalnika in sami napisali zgodbo ali si vzeli čas in mi jo povedali. Verjamem, da bi velikokrat najraje pozabili na te trenutke, saj so s svojo izpovedjo ponovno podoživljali grenke spomine. Vesel sem, da so mi svoje nezgode zaupali tudi vrhunski alpinisti in gorski reševalci, kar kaže, da se nesreče dogajajo tudi njim in jih tega ni sram povedati. Dodal sem še nekaj svojih „izkušenj", kajti v vseh letih zahajanja v gore se jih je nabralo lepo število. Jani Bele

Iz spremne besede:
Več kot petdeset let se dokaj intenzivno ukvarjam s hojo in plezanjem v gorah. Tisto, kar sem se v vseh teh letih naučil in se še učim, je dejstvo, da se je vsake, še tako enostavne ture potrebno lotiti resno in odgovorno. Do sebe, še posebej pa do drugih, ki so morda z nami na poti. Viki Grošelj


PREDSTAVITEV KNJIGE

Petek, 3. 11. ob 18.00
Slovenski planinski muzej, Mojstrana

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.