Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Fotogalerije Natisni stran
 

Na Kum (7.5.2005)
08.05.2005

Kum, ali če hočete zasavski oz. dolenjski Triglav, je tokrat dočakal obisk majhne četice mladih planincev iz PD Onger Trzin. Vremenska napoved ni bila najbolj obetavna, ampak nas je Miha potolažil, da satelitske vremenske slike govorijo o nasprotnem. Da dežja ne bo.
Zato smo se kljub zgodnji uri odhoda odločili, da izlet izpeljemo - in ni nam bilo žal!
čeprav morda kdo misli nasprotno, pri najmlajših užitek in doživetje vožnje z vlakom odtehta nekaj bolj zgodnjo uro odhoda na izlet.
Na vrh Kuma smo stopili po nekaj več kot treh urah hoje - tam smo se malo pogreli v koči, preizkusili, če igrala še delujejo kot bi morala, ogledali pa smo si tudi cerkev sv. Neže, ki je bila tokrat odprta. 

Še opozorilo:
Morebitne pohodnike, ki so si za cilj izbrali Kum, je potrebno opozoriti, da je pot, ki iz Hrastnika vodi proti Župi, v spodnjem delu uničena. Tam namreč delajo nekakšen vodni zbiralnik. Zato je potrebno pot poiskati levo, tik ob gradbišču - tam potem "trčimo" ob markirano pot. Kasneje pa je vse b.p.

Foto: Irena Mučibabić

Na vlaku je prav prijetno - sploh pa na tako modernem. Kje so že časi starih "gomuljk" ...

Brez konkurence je v igrici "Kdo ima največ sladkarij s sabo" zmagala Žana.

"Strokovna komisija" ocenjuje kvaliteto Jašinega "filmskega prvenca".

Jaša se ni zadovoljil samo s hojo - ne, mimogrede je naredil še 30 sklec. Verjetno bodo njegovo dejanje ovekovečili Orleki v kakšnem nadaljevanju pesmi na Kum ...

Na vrhu smo videli tudi spomenik, ki so ga tam postavili v spomin na napade JLA na oddajnik na Kumu.

Na gugalnici - kako slika spominja na sliko, ki je objavljena v dnevniku "Mladi planinec" na str. 59 kajne? No, saj je tudi tista naša.

Ob cerkvici sv. Neže - v ozadju TV stolp

V vasi Župa. Spodaj se vidi ogromen, 360 m visok dimnik, ki se dviga ob trboveljski termoelektrarni. Dimnik so zgradili leta 1976 - s tem so sicer "rešili" onesnaženost neposrednega okolja, a so obenem onesnažili veliko višje ležečih površin.

Takole premnogokrat končajo za planince pomembni kažipoti. Verjamemo, da bodo domači markacisti kažipot spet namestili tja, kamor sodi.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.