Uvod
  Aktualno
  Članarina za leto 2023
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Aktualno Natisni stran
 

Nezakonito markiranje
07.11.2011

 
  Nezakonite markacije (vir: gore-ljudje.net)
   
Hoja po lovskih stezah, iskanje lovskih prehodov ... to je neke vrste poslastica, ki je še pred nekaj več kot desetletjem bila bolj kot ne domena lovcev (normalno!), alpinistov, nekaterih vodnikov in tistih "posvečenih duš", katerim je bilo te prehode vredno pokazati.

Morda so Pandorino skrinjico odprli nekateri pisci planinskih vodnikov, ki so v knjige uvrstili opise teh poti. Morda je za problem, na katerega želimo opozoriti, krivo naključno sosledje dogodkov (objava opisov, veliko "ta gajstnih" planincev se zaradi večje kondicije in znanja težav na lovskih poteh – ne tehničnih, ne orientacijskih – ne ustraši več, ...).
Pravzaprav imamo obiskovalci gora včasih občutek, da na lovske poti sedaj sili vse kar leze in gre. Pred dvema desetletjema je na poteh od Žagane peči proti Kalcam, čez Gamsov skret, skozi Žmavčarje, skozi Repov kot, ... bilo težko srečati kakšnega človeka.

Sedaj pa k problemu.
V Kamniških Alpah se je zopet pojavil neznan "mazač", ki označuje te lovske poti. Že pred poletjem se je "potrudil" in označil pot od Žagane peči proti Kalcam, oktobra pa je nepotrebne "markacije" dobila tudi pot skozi Žmavčarje.
Več o tem si lahko preberete tule:
- Nezakonito markiranje (Žagana peč – Kalce)
- Bistriški označevalec poti spet na delu? (Konec - Žmavčarji)

Tako označevanje s sabo torej prinese cel kup problemov (ne samo, da se krši dogovor, da ne odpiramo in označujemo novih poti). Te poti so bolj zahtevne od običajnih (za neizkušene lahko celo nevarne), s povečanim obiskom pa krčimo tudi prostor živalim.
Upamo torej, da se kršilca enkrat odkrije, prime "za kravateljc" in pošlje šistit nesprejemljive oznake ...

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.