Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  Članarina 2020
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Najavljeni izleti Natisni stran
 

08.02.2020
Sv. Ahac od gradu Turjak (MO PS Sovice)

Planinski izlet MO PD Onger Trzin, PS Sovice*

SV. AHAC (748 m) OD GRADU TURJAK

Kadar je na Gori gorel kres, so Ljubljančani vedeli, da se bližajo Turki. Danes v spomin na tiste čase na razglednem vrhu nad Ljubljanskim barjem stoji cerkev Sv. Ahaca, ki Gori daje drugo ime. Od slikovitega gradu Turjak se bomo spustili do slapu, nadaljevali v vas Mali Ločnik ter skozi gozdna pobočja na vrh.

  • Komu je izlet namenjen: osnovnošolcem brez spremstva staršev
  • Kdaj in kje: zberemo se v soboto, 8. februarja, ob 8.00 pod uro na glavni avtobusni postaji v Ljubljani. Povratek na zbirno mesto ob 13.40.
  • Čas hoje: 3-4 ure
  • Zahtevnost: lahka označena pot, primerna za vse, vajene hoje v hribe
  • Obvezna oprema: planinski čevlji, oblačila primerna vremenu, malica in pijača iz nahrbtnika
  • Prispevek: 5 €
  • INFORMACIJE in OBVEZNE PRIJAVE: do petka, 7. 2., na e-naslov maroltu@os-danilekumar.si.

Če imate dodatna vprašanja, lahko pokličete na št. 068 140 077 (Uroš).

V primeru slabega vremena vas o morebitnih spremembah obvestimo v petek.

Lepo vabljeni!
Uroš Marolt

 VABILO

* Planinska skupina Sovice (deluje na ljubljanski OŠ Danile Kumar, njen mentor je Uroš Marolt, vodnik PZS iz PD Onger Trzin, otroci so člani PD Onger Trzin), izleti so na sporedu praviloma vsako 2. soboto v mesecu.


Cerkev sv. Ahaca na vrhu Gore (vir: https://www.geago.si/en/pois/14448/mali-locnik)

Še nekaj zanimivosti:

Cerkev sv. Ahaca z ločenim zvonikom je zaščiten kulturni spomenik in se nahaja na vrhu imenovanem Gora nad vasema Mali in Veliki Ločnik pri Turjaku. Prvotno je bila posvečena Mariji; kdaj točno je bila zgrajena ni znano. Po porazu turške vojske je bila v zahvalo prezidana in poimenovana po sv. Ahacu, na katerega dan (22. junija 1593) je Andrej Turjaški premagal Turke pri Sisku. Posebnost v cerkvi je kip Matere Božje, ki tre glavo turškega vojščaka. Na stenah so sledovi fresk iz 14. in 15. stoletja in zazidano gotsko okno.

Cerkvica svetega Ahaca je tipična gotska cerkev iz 15. stoletja. Visoka cerkvena ladja ima nekaj gotskih oken in prav takšna vrata. Opazimo pa lahko tudi njene zgodovinske značilnosti. Zvonik namreč stoji posebej, nekaj metrov stran. Njegov prvotni namen je bil povsem drugačen. V času turških nevarnosti, ki so dve stoletji pretresale naše kraje, je služil kot relejna opozorilna postaja. V Sloveniji so s signalom o preteči nevarnosti začeli v Kostelu, z dimnimi signali in ognjem prešli prek ribniške Svete Ane in Grmade do Ahaca, od tu naprej pa proti Ljubljani. Tako lahko še danes vidimo, da je bil njegov prvotni namen obrambni stolp in da je današnjo vlogo prevzel šele kasneje.

Z vrha, ki ima vpisno skrinjico in žig je lep pogled na bližnji Kurešček in Krim, ob lepem vremenu pa tudi na Kamniške in Savinjske Alpe.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.