Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

24.04.1871
Huda nesreča Antona Tožbarja - Špika

 
  Anton Tožbar - Špik
   
V spopadu z obstreljenim medvedom na Kriških podih je bil hudo ranjen znani trentarski vodnik in lovec Anton Tožbar – Špik. Medved mu je odgriznil spodnjo čeljust z jezikom vred. Vseeno je živel še 20 let ob umetnem hranjenju in opravljal še celo vodniške posle.

Anton Tožbar, p.d. Špik – Medved je tako živel še skoraj 20 let - vse do usodnega 22.12.1890, ko ga je ubila podrta smreka.

-<>--<>--<>--<>--<>-

V knjigi Marjana Zupana Rpečnekova vučca (Kmečki glas, zbirka Glasovi, 1999), lahko preberemo naslednjo pripoved, ki je bila zapisana v Kranjski Gori leta 1998:

OB čELJUST

Jest se ga spónəm, Tožbarja, k mo je medved odtərgov čeljust. Se ga sponəm. On je hodu po cest, pa j mu tako uné tkole gor, mov je zavezano tako rdečo trikotno ruto tkole gor in če j kəj pojedu, hotu pojest pa popit, je tist dvignu, pa j uliv not, ne, ker dərgač ni mogu, j mu odbito čeljust stran. Ja, to je biv, jest se ga spomnəm. Kako j do tega pəršvô. To j biv ta zadən medved nékašno u Trênti in on se je z njim spopadu pa boriv. Sej medveda je ubu, ampak je biv pa ob čeljust, ne. Je ga medved zagrabu in mu to vse odtərgov vən.

Manj znane besede: mo = mu; uné = stvar; mov = imel; nékašno = nekakšno; ubu = ubil

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.