Uvod
  Aktualno
  Članarina 2017
  Članarina 2018
  E-trgovina
  Upravni odbor
  Pravilniki, obrazci
  Kontakti
 
   Odseki
Mladinski
Markacijski
Propagandni
Vodniški
Naravovarstveni
Športno-plezalni
 
  Najavljeni izleti
  Članki, zanimivosti
  O Trzinu in Trzincih
 
   Zgodovina društva
  Spominska soba
  Zgodilo se je ...
 
   TV Onger
  Povezave
  Fotogalerije
 
Zgodilo se je ... Natisni stran
 

24.04.1983
Tragedija na Manasluju: Nejc Zaplotnik in Ante Bučan

 
  Nejc Zaplotnik
   
V organizaciji PD Mosor Split je na Manaslu (8163 m) po južnem grebenu (Tirolska smer) plezala dalmatinska odprava, kateri sta se pridružila Slovenca Viki Grošelj in Nejc Zaplotnik, takrat najuspešnejši slovenski himalajec.

24. aprila se je skupina, v kateri so bili Nejc Zaplotnik, Ante Bučan, Srečko Gregov in dve šerpi odpravili s tabora I. navzgor. Na poti jih je presenetil velik snežni plaz. Šerpi, ki sta hodila kakšnih 20 minut pred trojico se ni zgodilo nič, Gregov je imel srečo (Srečko!) in ga je plaz le poškodoval, Zaplotnik in Bučan pa sta ostala pod snegom. Nejca so našli, a je bil mrtev, poskusi, da bi našli tudi Bučana pa so bili neuspešni. Ostal je pod snegom, Nejca pa so pokopali na grebenu bočne morene.

Nejc Zaplotnik je bil leta 1983 eden boljših svetovnih alpinistov. Povzpel se je že na tri osmtisočake (Makalu, Gašerbrum 1, Mount Everest). Ob tem moramo seveda pomisliti, kakšne pogoje so takrat imeli slovenski (jugoslovanski) alpinisti. Po odpravi na Everest je leta 1981 sodeloval tudi v zadnji pravi »ekspedicijski« odpravi, ki je zbrala večino naših najboljših alpinistov, na Lotse.

 
  Manaslu
   
Nejčeva veličina pa se izraža tudi v knjigi Pot, ki še vedno pomeni »obvezno čtivo« za vsakega Slovenca, ki se želi imenovati gornik.

© PD Onger Trzin. Dovoljeno povzemanje strani s pripisom vira.